Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής της Νισύρου μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναθέσει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδας Γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί.

Ads

Οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές, κάνουν λόγο για αιφνίδια και αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου, που θα επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό πλούτο της νήσου. Τη Δευτέρα του Πάσχα, συγκεκριμένα, συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων των τοπικών φορέων-συλλόγων, των απόδημων Νισυρίων, καθώς και πλήθος απλών πολιτών. Με απόλυτη σύμπνοια απόψεων, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η κατασκευή του εργοστασίου, ενώ όπως δήλωσαν, «δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα εργοστάσιο γεωθερμίας στο δήμο Νισύρου».

Ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Καρακωνσταντίνος χαρακτήρισε την απόφαση ως αντιδημοκρατική, αντίθετη στο πνεύμα του «Καλλικράτη», βεβιασμένη και απαράδεκτη, καταδικάζοντας την υπουργική απόφαση.

Με τη σειρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι απέδωσαν ευθύνες στους βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου αλλά και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, προειδοποιώντας για δυναμικές αντιδράσεις.

Ads

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, θα χρησιμοποιηθεί κάθε ένδικο μέσο ενάντια σε αυτή την απόφαση αλλά και του όλου σχεδιασμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο. Επίσης, προκειμένου να υπάρξει μία οργανωμένη προσπάθεια για την ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης, συγκροτήθηκε μία Επίσημη Επιτροπή Συντονισμού.

Με δελτίου τύπου, κάτοικοι και δημοτικές αρχές, επιχειρούν να ανοίξουν απ’ ευθείας διάλογο με το ΥΠΕΚΑ θέτοντας ορισμένους προβληματισμούς τους. «Κυρία Μπιρμπίλη και κύριε Μανιάτη, γνωρίζετε άραγε που πέφτει η Νίσυρος ή είμαστε άλλη μία κουκίδα στο χάρτη, όπως τα Ίμια; Έχετε δει από κοντά το Ηφαίστειο της, τα Κάστρα της, τα Μοναστήρια της; Γνωρίζετε τις προσπάθειες που χρόνια τώρα καταβάλλονται για την αναβίωση της ξακουστής Λουτρόπολης της Νισύρου, που μόνο αυτή μπορεί να φέρει την αειφόρο ανάπτυξη; Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί εντάξατε τη Νίσυρο στο σύνολο της στο πρόγραμμα Natura, απαγορεύοντας μας να ξαναχτίσουμε πάνω στο νησί μας. Θέλετε να κατασκευάσετε το εργοστάσιό σας, θυσιάζοντας εμάς και την όμορφη Νίσυρο στο βωμό κάποιου είδους (ακατ)ανόητης ανάπτυξης. Πως συνάδουν οι προστατευόμενες περιοχές Νatura με τις μονάδες γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, τα φουγάρα και τις τοξικές αναθυμιάσεις; Εμείς οι πολίτες κάθε μέρα ακούμε εσάς τους πολιτικούς να δηλώνετε ότι σέβεστε τη γνώμη του κυρίαρχου λαού. Αυτό λοιπόν ζητάμε και απαιτούμε κι εμείς κύριοι χρόνια τώρα, να σεβαστείτε επιτέλους την απόφαση όλων ανά τον κόσμο Νισυρίων».