Τεράστια αύξηση έχουν σημειώνει τα ναύλα στην πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα. Πρόκειται για δεύτερη μεγαλύτερη σε επιβατική κίνηση σε όλη την Ευρώπη και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2009 διακινήθηκαν από εκεί 12,8 εκατομμύρια επιβάτες.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ έχουν διαμορφώσει το εισιτήριο του ΙΧ (και του οδηγού) σε 5,5 ευρώ (αύξηση πάνω από 10% σε έναν χρόνο), με αποτέλεσμα ο καθημερινά διακινούμενος για τη δουλειά του να χρειάζεται μόνο για τα ναύλα στο φέριμποτ 11 ευρώ. Ο ναύλος για τον επιβάτη είναι 0,80 ευρώ για μία διαδρομή, ενώ οι περισσότεροι χρειάζονται κι άλλο εισιτήριο για το λεωφορείο προς Πειραιά. Αντίστοιχα, η τιμή από Σαλαμίνα για Πειραιά με ταχύπλοα που μεταφέρουν μόνο επιβάτες είναι 2,80 ευρώ το άτομο.

«Υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Η θέση του δήμου είναι να δημιουργηθούν εκπτωτικές κάρτες πολλαπλών διαδρομών, που θα προσφέρουν μια έκπτωση 20-30% στους διακινούμενους. Είμαστε σε επαφή με την κίνηση πολιτών που έχει δημιουργηθεί για το θέμα και με τις δύο κοινοπραξίες των φέριμποτ, και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μια κοινή συνάντηση για να το εξετάσουμε», τονίζει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής.

Από την πλευρά της κίνησης πολιτών «Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α.» ο Αργύρης Καστελάνος σημειώνει ότι «θα γίνουν κινητοποιήσεις και ετοιμάζουμε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι οι δύο κοινοπραξίες έχουν ίδιες τιμές, ίδια δρομολόγια και στην ουσία έχουν διαμορφώσει ”καρτέλ”».

Ads