Απάντηση στην αιφνιδιαστική «εισβολή» της αστυνομίας στην κατάληψη του Μαραγκοπούλειου και στις 11 συλλήψεις δόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, με την ανακατάληψη του χώρου και τον προγραμματισμό «Πρωτοχρονιάτικου γλεντιού».

Ads

Το πρωί της Τρίτης, 28 Δεκεμβρίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν στην κατάληψη του Μαραγκοπούλειου και επιχείρησαν την εκκένωσή του. Τα 11 άτομα που βρίσκονταν εκεί, στις 7:30, δεν δέχτηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, ενώ κλήθηκε και η πυροσβεστική η οποία «έριξε» την πλαϊνή πόρτα, ώστε να γίνει η εκκένωση.

Οι 11 συμμετέχοντες στην κατάληψη, αφού προσπάθησαν να μείνουν στο κτίριο εν τέλει οδηγήθηκαν στην Αστυνομική διεύθυνση στην οδό Ερμού. Η αντίδραση αλληλεγγύης ήταν άμεση, καθώς μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν, σύντροφοι των προσαχθέντων έφτασαν στο κτίριο της Ασφάλειας φωνάζοντας συνθήματα.

Τελικά, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τους εννέα από τους έντεκα βαραίνει η κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Σύμφωνα με τον Τύπο της Πάτρας, οι αντιεξουσιαστές που είχαν καταλάβει το χώρο είχαν έρθει σε επαφή με γειτονικά σπίτια και είχαν ενημερώσει του περίοικους για την κατάληψη, ενώ το Μαραγκοπούλειο, πρώην ΠΙΚΠΑ, ήταν ιδιαίτερα καθαρό και προσεγμένο εσωτερικά.

Ads

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Πελοπόννησος σημειώνεται ότι «η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί ώστε να πιαστούν στον ύπνο οι καταληψίες. Ο χρόνος που επιλέχθηκε δεν ήταν καθόλου τυχαίος, αφού σημαντικός αριθμός των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που στήριζε την κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ είναι φοιτητές και απουσίαζαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις γιορτές».

Τα μέλη του «Περάσματος» (Συλλογικό Εγχείρημα Λόγου και Δράσης) που βρίσκονταν στην κατάληψη μοίρασαν φυλλάδια ενημερώνοντας τον κόσμο της Πάτρας για το συμβάν. Παράλληλα, στις 7:30 το πρωί μέλη των «Ανυπάκουων Μαθητών» βρέθηκαν έξω από το Μαραγκοπούλειου στην οδό Γούναρη φωνάζοντας συνθήματα και αντιδρώντας στην εκκένωση της κατάληψης. Λίγη ώρα αργότερα το κτίριο ανακαταλαμβάνεται, ενώ τρεις μαθητές προσάγονται από την ομάδα ΔΙΑΣ.

Με μία πρωινή ανάρτηση στη σελίδα του «Περάσματος» οι αντιεξουσιαστές ενημερώνουν για την ανακατάληψη του κτιρίου. Ταυτόχρονα οι αντεξουσιαστές «ανέβασαν» στη σελίδα του «Περάσματος» την αφίσα που ενημέρωνε για ανακατάληψη του κτιρίου αλλά και για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του τριημέρου που περιλαμβάνουν πρωτοχρονιάτικο γλέντι, συζήτηση και «συντροφική κουζίνα».

Τέλος όσον αφορά την επιχείρηση εκκένωσης σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε έπειτα από εντολή του ιδιοκτήτη του κτιρίου, δηλαδή από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ενώ στην ανακοίνωση του «Περάσματος» αναφέρεται σχετικά ότι «Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό να σας πιάνει ο πόνος για εγκαταλελειμμένα από εσάς, εδώ και δεκαετίες κτίρια, την ίδια στιγμή που όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό την ομηρία των φαρμακοβιομηχανιών, κάθε είδους μεσολαβητή, που κόσμος περιμένει βδομάδες να χειρουργηθεί, που δεν υπάρχουν υλικά, γιατροί και όλοι δουλεύουν χωρίς να αμείβονται ή προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως Γκουαντάναμο νοσοκομεία όπως το «Παναγιά Βοήθεια», δηλαδή το Γ.Π.Ν.Π όπου οι ασθενείς κοιμούνται σε ράντζα».