Τις πρώτες αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης και η αντιφασιστική NAFTHA. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το Σάββατο 25/5 δυο μετανάστες δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι σε διαφορετικά σημεία της πόλης και ότι έχουν ήδη καταγγείλει στις αρχές ότι οι δράστες πρώτα τους επιτέθηκαν με ρατσιστικές απειλές.

Ads

 
Ειδικότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, Αφρικανοί πλανόδιοι μικροπωλητές προπηλακίστηκαν από ομάδα Ελλήνων που σύμφωνα με μάρτυρες απειλούσαν ότι αν δεν φύγουν από τη χώρα θα τους σκοτώσουν.
 
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, δυο άντρες επιβαίνοντες σε μηχανάκι πλησίασαν έναν 39χρονο μικροπωλητή από τη Ρουάντα και ο ένας από αυτούς επιχείρησε να τον μαχαιρώσει στο λαιμό. Ο μετανάστης απέφυγε το χτύπημα τραυματιζόμενος ελαφρά και για τον λόγο αυτό διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου και κατέθεσε στην Αστυνομία για το περιστατικό.
 
Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ένας νεαρός Ιρακινός μετανάστης κατήγγειλε ότι δέχθηκε έξω από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ επίθεση από ομάδα ατόμων που, αφού τον ρώτησαν από πού είναι του απηύθυναν αρχικά απειλές με σαφή ρατσιστικά υπονοούμενα, στη συνέχεια τον χτύπησαν με στιλέτο προξενώντας του ένα διαγώνιο τραύμα στο θώρακα. Ο Ιρακινός κατόρθωσε να διαφύγει από τους δράστες και πήγε στο Ιπποκράτειο όπου υποβλήθηκε σε συρραφή του τραύματος. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με δικηγόρο της NAFTHA και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων με τη διαδικασία του αυτοφώρου.


 
«Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης μας. Κανείς από μας δεν μπορεί να μένει απαθής θεατής μπροστά σε πράξεις ρατσιστικής βίας, λεκτικής ή σωματικής. H αδιαφορία του καθενός μας οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερο θράσος όλους εκείνους που γεμάτοι φυλετικό μίσος επιτίθενται σε αδύναμους ανθρώπους», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις που καλούν τους πολίτες να καταγγέλλουν ρατσιστικά επεισόδια των οποίων γίνονται μάρτυρες.