Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης, που παραμένουν από τις 9 Φεβρουαρίου χωρίς λεωφορεία, καθώς οι λεωφορειούχοι διαμαρτύρονται ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμιου Φωτόπουλου και του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου για το ζήτημα.

Ads

Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς οι μαθητές που δεν μπορούν να μεταφερθούν από τους γονείς τους στο σχολείο, παίρνουν απουσίες και αν δεν δοθεί άμεσα κάποια λύση στο ζήτημα, κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά, επισημαίνει στο tvxs.gr η ειδική γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Βουλγαράκη. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», τονίζει η κ. Βουλγαράκη, αφού κάποιοι γονείς «είτε δεν έχουν μεταφορικό μέσο είτε προσπαθούν να τα στείλουν σχολείο με κάποιο άλλο μέσο, αλλά ταλαιπωρούνται λόγω και της δουλειάς τους. Μιλάμε για μακρινές αποστάσεις… τα δημοτικά απέχουν 1,5 χιλιόμετρο».

Γονείς και μαθητές όλου του νομού Θεσσαλονίκης προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη σε μια μεγάλη κινητοποίηση μπροστά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας κάποια απάντηση στα αιτήματά τους. Η Ομοσπονδία Γονέων επιρρίπτει ευθύνες στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά χιλιάδες οικογένειες. Τονίζει, μάλιστα πως θα συνεχίσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, σε αρκετά σχολεία οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους, με τους γονείς να υπογραμμίζουν πως ακόμη κι αν τους μεταφέρουν εκείνοι για κάποιο διάστημα, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

«Δυστυχώς δεν βλέπω κάποια λύση στο θέμα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο ή να ταλαιπωρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο οι γονείς. Πρέπει να αφήνουν τη δουλειά τους για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο», υπογραμμίζει η κ. Βουλγαράκη.

Ads

Από την πλευρά τους, οι λεωφοριούχοι επιμένουν πως δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν μεταφορές παιδιών αν δεν πληρωθούν. Αν και το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την παράταση των συμβάσεων με λεωφορειούχους για την μεταφορά μαθητών σχολείων της Θεσσαλονίκης για διάστημα έξι μηνών και την εκταμίευση για το λόγο αυτό του ποσού των 3 εκατ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες και οδηγοί των λεωφορείων διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα αυτά δεν τους έχουν καταβληθεί, καθώς ενώ έχουν εκταμιευτεί, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν εγκρίνει την καταβολή τους, περιμένοντας επίσημη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τις παλαιότερες συμβάσεις ως μεταχρονολογημένες. Αντίθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει την ισχύ των παλιών συμβάσεων και έτσι τα χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν για να πληρωθούν οι λεωφορειούχοι, αλλά επιστρέφονται. Σημειώνεται ότι το οφειλόμενο ποσό από τα περσινά δεδουλευμένα ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

«Μέχρι να γίνει κάτι με την πληρωμή των οφειλών μας και τις συμβάσεις, δε θα πραγματοποιήσουμε καμία μεταφορά. Από την αρχή της χρονιάς, από τότε που έληξε η σύμβαση, ουσιαστικά μεταφέρουμε τους μαθητές εθελοντικά, στηριζόμενοι στις δεσμεύσεις
», αναφέρουν οι λεωφορειούχοι.