Μαζικότατη είναι η συστράτευση της τοπικής κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος της Οίτης, μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιτρέψει στην μεταλλευτική εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε, την εκμετάλλευση του μεταλλείου βωξίτη της περιοχής.

Ads

Η υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 4 Μαΐου η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, δίνει και επίσημα τη δυνατότητα στην εταιρία ΕΛΜΙΝ Α.Ε. να συνεχίσει τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί εδώ και 7 χρόνια σε δύο βουνά της Οίτης.

Κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων και φορέων στο Κουμαρίτσι, μια σειρά από περιβαλλοντικές ομάδες και κινήσεις πολιτών τόνισαν πως «η εξορυκτική δραστηριότητα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, περιοχή απολύτου προστασίας, στη θέση «Κοκκινόβραχος», παραβιάζει κατάφωρα κάθε δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία».

Οι τοπικοί φορείς δήλωσαν πως θα παραμείνουν μαχητικοί και ενωμένοι, για «το δικαίωμα και τη δυνατότητα του τόπου μας να αναπτυχθεί με ήπιους τρόπους, συμβατούς με την έννοια της αειφορίας και του σεβασμού στη ζωή».

Ads

Όπως σημειώνουν, ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και της άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. «Η Οίτη είναι το βουνό με τα πλούσια νερά, με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, τις ιαματικές πηγές, το αγριόγιδο της».

Παράλληλα, προειδοποιούν πως η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, με την στήριξη των φορέων της πολιτείας και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, «θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα».

Τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της, ακόμα και μέσα στα όρια των περιοχών ειδικής προστασίας, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται και με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες οικοτουριστικές εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά. Το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής μας δεν θα πρέπει να είναι η καταστροφή των βουνών μας. Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.

Επιπλέον, οι παραπάνω ομάδες απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας:

– Την άμεση διακοπή των εξορύξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ ακόμα και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

– Την απόρριψη κάθε αίτησης για νέες εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό αλλά και σε ολόκληρη την Οίτη.

– Να εφαρμοστούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι και να προστατευθεί ουσιαστικά αυτό το πανέμορφο βουνό που περιλαμβάνει, εκτός από τον Εθνικό Δρυμό, περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000.

– Τη ριζική αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα του 1973 που αγνοεί εντελώς τόσο το περιβάλλον όσο και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι εποχές που η εγκατάσταση μεταλλείων γινόταν για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” και η μεταλλευτική εταιρεία δέσμευε την περιοχή, και μαζί δέσμευε τις τύχες των κατοίκων της, πέρασαν ανεπιστρεπτί

– Την τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, το οποίο κατατάσσει την Οίτη ως βιομηχανική περιοχή

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Ομίλου Φίλων του Δάσους, που περιγράφει αναλυτικά το ιστορικό, αλλά και τις επικείμενες επιπτώσεις των μεταλλείων βωξίτη, για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό μέλλον της Οίτης.