Την ώρα που ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διατείνεται ότι παραδίδει ένα νοικοκυρεμένο Δήμο χωρίς χρέη… βασικός προμηθευτής του Δήμου προχωρά σε δέσμευση των λογαριασμών του για ανεξόφλητη οφειλή 550.000 ευρώ που εκκρεμεί από το 2006.

Ads

Σε εφαρμογή πρόσφατης, τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που τη δικαιώνει, η εταιρεία ΓΙΓΑΣ ΕΠΕ επιχείρησε τις προηγούμενες μέρες να δεσμεύσει το χρηματικό ποσό από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης… για να ανακαλύψει ότι οι λογαριασμοί είναι ήδη δεσμευμένοι από το υπουργείο Οικονομικών για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος μετά την υπεξαίρεση μαμούθ στα ταμεία, ύψους 30 εκ. ευρώ καθώς και οφειλές προς την εφορία.

Σύμφωνα με το «Έθνος» η εταιρεία διατίθεται να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη διαδικασία σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του Δήμου στο χρέος και δεν αποκλείται το ενδεχόμενο της κατάσχεσης.

16,4 εκατ. ευρώ τα χρέη του δήμου στην εφορία

Στα 16.390.776,49 ευρώ ανέρχονται τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την εφορία και μάλιστα χωρίς τις προσαυξήσεις που υπολογίζονται σε περίπου 23.059 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία». Η διοίκηση επιβεβαιώνει μόνο τα μισά, περίπου 8 εκ. ευρώ ενώ κάνει λόγο για πρωτοφανές κυνήγι εκ μέρους του Δημοσίου και μάλιστα με πολιτικά κίνητρα.

Ads

Τα χρέη του Δήμου αφορούν σε παρακρατήσεις φόρου από μισθωτές υπηρεσίες, τέλη χρήσης μηχανημάτων έργων και πρόστιμα της Τροχαίας που δεν αποδόθηκαν ποτέ στην εφορία. Η διοίκηση του δήμου επιβεβαιώνει μόνο τα 8 εκατ. ευρώ οφειλής προς την εφορία και κάνει λόγο για πρωτοφανές κυνήγι εκ μέρους του δημοσίου, με πολιτικά κίνητρα. Το δημόσιο από την πλευρά του δέσμευσε μεγάλο μέρος των τραπεζικών καταθέσεων του δήμου στις τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος.

«Λογιστικά ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πιο τακτοποιημένος στον κόσμο» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μακραντωνάκης, παραδεχόμενος, ωστόσο ότι υπάρχουν οφειλές που αγγίζουν τα 8 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης «τιμωρείται» επειδή κατήγγειλε, ιδία πρόθεση, στην εφορία την υπόθεση. Όπως τονίζει, η εφορία δεν είχε ψάξει το ζήτημα, ενώ επισημαίνει ότι η δέσμευση είναι παράνομη καθώς «ισχύει μόνο για τους ιδιώτες».

«Με αυτή τη λογική το δημόσιο έπρεπε πρώτα από όλα να δεσμεύσει τους πόρους του υπουργείου Οικονομικών που οφείλει σε ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση» σχολίασε, τονίζοντας ότι ο δήμος θα διεκδικήσει δικαστικά την αναστολή του μέτρου που του επιβλήθηκε.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι σε θέση να μας πει πόσα και πού ακριβώς χρωστάει» δηλώνει στην εφημερίδα, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρύσα Αράπογλου.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας και παρότι φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα και ζητήσαμε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου, συναντήσαμε την άρνηση συνεργασίας και ταυτοχρόνως την προσπάθεια εκφοβισμού μας με αγωγές και έμμεσες απειλές» καταγγέλλει προβλέποντας «πολλαπλασιασμό» των κατασχέσεων και των αγωγών εναντίον του Δήμου το επόμενο διάστημα.

«Ο κ. Παπαγεωργόπουλος καυχιόταν ότι έχει τον πιο εύρωστο οικονομικά δήμο και ότι ρίχνει κάθε μέρα εκατομμύρια στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι ισολογισμοί που μας παρουσίαζε ισοσκελισμένους αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλασματικοί, λόγω των υπεξαιρέσεων και της εισφοροδιαφυγής» τονίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».

«Η οφειλή προς το δημόσιο θα πρέπει να πληρωθεί. Θα πρέπει να μας πουν ποιοι έχουν διαπιστώσει αυτή την οφειλή και γιατί τόσον καιρό το δημόσιο δεν διεκδίκησε αυτά τα χρήματα που παρακρατούνταν. Όσοι προμηθευτές έχουν λαμβάνειν θα πρέπει να διεκδικήσουν όσα τους χρωστάει ο δήμος» δηλώνει στη «Μακεδονία» ο Αγάπιος Σαχίνης της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα».

«Η δικαιοσύνη θα πρέπει να καταλήξει το ταχύτερο δυνατό, να ανοιχτούν οι φάκελοι και να μάθουμε πόσο είναι το χρέος και κυρίως πώς θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα» σημειώνει ο Ανδρέας Κουράκης από την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» τονίζοντας ότι η διοίκηση αρνούνταν συστηματικά να δώσει στοιχεία καθιστώντας ανακριβές το ποσό του χρέους.