Ads

Ο Anthony Steed ένας επιστήμονας πληροφορικής στο University College of London υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος να χρησιμοποιεί το τεχνητό μέλος του κορμιού είναι η εικονική πραγματικότητα.

Στα πρώτα πειράματα ο Anthony Steed είχε αποδείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραπλανάτε από μία ψεύτικη εικόνα και αντιδρά σαν να συμβαίνει πραγματικά. Συγκεκριμένα, ο εθελοντής που συμμετείχε στο πείραμα έβαλε το χέρι του πάνω σε ένα τραπέζι σε σημείο που δεν μπορούσε να το δει. Την ίδια στιγμή μπροστά του έβλεπε ένα πλαστικό χέρι.

Ads

Σε πρώτο στάδιο οι ερευνητές χαϊδεύουν και τα δύο χέρια ταυτόχρονα, τόσο το πλαστικό που μπορεί να το δει ο εθελοντής αλλά δεν νιώθει τίποτα, όσο και το δικό του χέρι, που νοιώθει αλλά δεν μπορεί να το δει. Παράλληλα ο εθελοντής έχει επικεντρωθεί στο πλαστικό χέρι.

Μετά από λίγη ώρα, σταματάει το άγγιγμα στο αληθινό χέρι και συνεχίζεται στο πλαστικό, ωστόσο ο εθελοντής νιώθει να τον αγγίζουν.

Στο νέο πείραμα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν είκοσι εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Οι αντιδράσεις τους παρακολουθούνταν μέσω ενός συστήματος που κατέγραφε τις κινήσεις των μυών. Στο παιχνίδι τα εικονικά χέρια αντικαθιστούσαν πλήρως τα πραγματικά. Κάποια στιγμή, και ενώ τα εικονικά χέρια ήταν πάνω στο τραπέζι, πέφτει μία λάμπα. Οι εθελοντές κούνησαν τα χέρια τους αν και δεν υπήρχε κίνδυνος, καθώς απειλούνταν μόνο «εικονικά». Στη συνέχεια το πείραμα επαναλήφθηκε με βέλη στη θέση των “εικονικών χεριών”, όμως οι εθελοντές δεν κινήθηκαν .

«Τα πειράματα δείχνουν ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι η λύση για τους ανθρώπους με τεχνητό μέλος», τονίζει Kristina Caudle, από το Brain Imaging Lab στο Dartmouth College στο Hanover του New Hampshire. «Με αυτή τη μέθοδο θα μάθει να αισθάνεται το τεχνητό μέλος ως μέρος του σώματός τους».

Ο Anthony Steed θα παρουσιάσει τα πειράματά του στη διάσκεψη «Εικονική Πραγματικότητα 2010» στο Waltham της Μασαχουσέτης, στα τέλη Μαρτίου