Μία από τις πλουσιότερες συλλογές χειρογράφων και χαρτών στον κόσμο, με αντικείμενο την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, τα οποία μπορούσε κανείς μέχρι σήμερα να συμβουλευτεί μόνο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο.

Ads

Μέχρι σήμερα, τα χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων και η περίφημη συλλογή των μύθων του Αισώπου, η οποία ανακαλύφθηκε στο Άγιο Όρος το 1844, ήταν διαθέσιμα για ανάγνωση στην Βρετανική Βιβλιοθήκη. Πλέον, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της συλλογής τα σπάνια χειρόγραφα θα είναι προσβάσιμα για ολόκληρο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της συλλογής, Σκοτ ΜακΚέντρικ, «το Λονδίνο είναι ένα πολύ ακριβό μέρος και δεν έχει κάθε ερευνητής τη δυνατότητα να έρθει μέχρι εδώ και να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μελετήσει τα κείμενα, ενώ τώρα ο καθένας από το δικό του γραφείο στο σπίτι του θα έχει πρόσβαση σε όλον αυτόν τον πλούτο».

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου του 1973 και ένα χρόνο αργότερα το αρχείο της εμπλουτίστηκε με τις συλλογές του Εθνικού Κέντρου Βιβλιογραφίας και του Κέντρου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης.

Ads

Από το 1982 έχει ενσωματωθεί με το Αρχείο της Ινδικής Βιβλιοθήκης και το Βρετανικό Ινστιτούτο Ηχογραφημένων Ήχων, και σήμερα μέσα στις αίθουσες της φιλοξενούνται χιλιάδες τόμοι από σπάνια ιστορικά βιβλία και χειρόγραφα από όλο τον κόσμο, με τεράστια λογοτεχνική και συλλεκτική αξία.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη λειτουργεί σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, από όπου και έχει προμηθευτεί μεγάλο μέρος των εκθεμάτων της.