Δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποκαλύπτει o πρώην μυστικός πράκτορας και γνωστός για τα βιβλία του με κατασκοπική θεματολογία John le Carré.

Ads

Ο John le Carré, που ακολούθησε την καριέρα του συγγραφέα αφού πρώτα είχε εργαστεί για την MI5 και την MI6 στη δεκαετία του 1950 και του 1960, δηλώνει ότι «είδε πολύ άσχημα πράγματα» κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «The Sunday Telegraph», ο Le Carré του οποίου το πραγματικό όνομα είναι David Cornwell παραδέχθηκε ότι οι Βρετανοί πραγματοποίησαν «άμεση δράση» αλλά επέμεινε ότι ο ίδιος ουδέποτε ενεπλάκη.

Η είδηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφού βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, ο 30χρονος, εργαζόμενος στην MI6, Gareth Williams. «Σίγουρα κάναμε μερικά πολύ κακά πράγματα. Λάβαμε ‘άμεση δράση’. Κάναμε δολοφονίες. Αν κι εγώ ποτέ δεν ενεπλάκη».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των στρατηγικών των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών κι εκείνων του σοβιετικού μπλοκ εκείνη την εποχή. «Ακόμη κι όταν αρκετά ανελέητες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στη Δύση, η διαδικασία της δημοκρατικής διαβούλευσης υπήρξε σχετικά ανέπαφη και τα ανθρωπιστικά ένστικτα υπήρξαν στο παιχνίδι» τόνισε. «Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σκότωναν ατιμώρητα και κανείς δε λογοδοτούσε γι’ αυτό».

Ads

Ο 79χρονος συγγραφέας έχει δημοσιεύσει 21 μυθιστορήματα κατασκοπείας από τότε που ξεκίνησε να γράφει, το 1961, ενώ πολλά από τα θέματα του τα εμπνεύστηκε από την περίοδο που υπήρξε μέλος της Βρετανικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.