Πάνω από 35.000 ηδονοβλεψίες, οι οποίοι, ήταν εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους της αστυνομίας δρούσαν κατά τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 στην Ελλάδα. Την τελευταία 30ετία πάντως – εκτός από δύο επιθέσεις στη δεκαετία του ’90 με ανθρωποκτονίες στον Λυκαβηττό και το Αττικό Άλσος – δεν διαπιστώθηκαν άλλες καταγραφές ηδονοβλεψιών.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Real News», από το 1950 έως το 1980 μόνο στο αστυνομικό τμήμα Βουλιαγμένης, στην ευθύνη του οποίου ανήκε το Καβούρι, πασίγνωστος τότε, τόπος δράσης των ηδονοβλεψιών, στο ειδικό βιβλίο είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 3.000 άτομα που κατά καιρούς συνελήφθησαν για παρενόχληση ζευγαριών.

Στην εν λόγω λίστα, υπήρχαν τα ονόματα του Νίκου Μουντή αλλά και του γνωστούς ως δράκου του Καβουρίου, Μιχάλης Στεφανόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε σε ζευγάρι σκοτώνοντας τον άντρα. Σε βάρος του εκκρεμούσαν αρκετές επιπλέον επιθέσεις σε ζευγάρια. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1952.

Ηδονοβλεψίες που θεωρούσαν εαυτούς «επαγγελματίες» είχαν μάλιστα συγκροτήσει ανεπισήμως σωματείο με τα αρχικά ΜΑΤΗ (Μυστική Απόλαυση Τμημάτων Ηδονοβλεψιών). Τα μέλη – ηδονοβλεψίες συγκεντρώνονταν και αντάλλασσαν απόψεις για τους τρόπους που ενεργούσαν αλλά και τα μέτρα που έπρεπε να τηρούν ώστε να μην πέφτουν στα χέρια της αστυνομίας. Υπήρχε και έταιρο σωματείο με λιγότερα, ωστόσο, μέλη, το ΣΗΚ (Συνδικάτο Ηδονοβλεψιών Κυψέλης) το οποίο δραστηριοποιούταν στο Πεδίον του Άρεως με τόπο συνάντησης κοντινό ζαχαροπλαστείο.

Ads

Το συνδικάτο φρόντιζε κατά τις εξορμήσεις οι περιοχές δράσης να είναι χωρισμένες σε τομείς με ένα μέλος στον καθένα. Με κλαδιά και πέτρες κατασκεύαζαν κρυψώνες κοντά σε μέρη όπου σύχναζαν ζευγάρια, τις οποίες αποκαλούσαν φωλιές. Την ώρα της δράσης τα μέλη δεν επιτρεπόταν να κουβαλούν αντικείμενα που δημιουργούσαν θόρυβο, όπως κέρματα και κλειδιά, φορούσαν πάνινα παπούτσια και ρούχα παραλλαγής στα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον απαγορευόταν να καπνίζουν ενώ αν έβηχαν έπρεπε να αποσυρθούν από το σημείο που βρίσκονταν. Κατά τις ημερήσιες εξορμήσεις, χρησιμοποιούσαν στολή παραλλαγής ενώ για το καμουφλάζ χρησιμοποιούσαν κλαδιά για να κινούνται… απαρατήρητοι ως θάμνοι.

Οι γνωστότεροι τόποι δράσης ήταν οι λόφοι του Φιλοπάππου, Στρέφη, Αξιωματικών, Λυκαβηττού, τα άλση Αττικό, Πεδίον του Άρεως, Δαφνίου και Νέας Φιλαδέλφειας, η Φιλοθέη και το Καβούρι. Στη Θεσσαλονίκη βασικός χώρος δράσης των ηδονοβλεψιών ήταν το δάσος του Σέιχ Σου όπου είχαν γίνει πολλές επιθέσεις σε ζευγάρια.