Τα παρακάτω αποσπάσματα προέρχονται από άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα New York Times το 1881, το οποίο σατίριζε τις υπερβολικές ανησυχίες των «σκεπτόμενων ανθρώπων» της εποχής σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς και την αύξηση των ασθενειών που παρατηρούνταν. Τις ίδιες ακριβώς ανησυχίες, όμως, επικαλείται και σήμερα η επιστημονική κοινότητα…

Ads

Η αυξανόμενη ζέστη των καλοκαιριών μας, η ξήρανση των ρευμάτων μας και η αυξημένη συχνότητα των τυφώνων, του κίτρινου πυρετού και των σεισμών έχουν τελευταία προσελκύσει την προσοχή των σκεπτόμενων ανθρώπων. Διάφορες θεωρίες έχουν συσταθεί για την επεξήγηση αυτών των φαινομένων, καμία όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν απολύτως ικανοποιητική. Έρχεται όμως τώρα ο καθηγητής Μπλέικ, ένας αστρονόμος από το Οχάιο, για να μας πει ακριβώς τι συμβαίνει. Η κλίση του άξονα της γης άλλαξε και ήδη ξεκινάμε να αντιλαμβανόμαστε τα τρομερά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν αυτό το ξαφνικό και απρόσμενο φαινόμενο.

Οι αλλαγές θερμοκρασίας που θα παρατηρηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο όταν ο Βόρειος Πόλος φθάσει τη νέα του θέση στη Σιβηρία θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ο πάγος στην σημερινή πολική περιοχή θα λιώσει […].

Τις καταστροφές που θα υποστούν η Ρωσία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική θα μπορούσαμε ίσως να τις αντέξουμε με κάποια καρτερικότητα, όμως θα έχουμε αρκετά προβλήματα για να απασχολήσουν την προσοχή μας στην πατρίδα μας. Καθώς η ζέστη θα αυξάνεται, οι λίμνες και τα ποτάμια μας θα ξεραθούν σε μεγάλο βαθμό και θα περιέχουν ελάχιστο νερό, με εξαίρεση την εποχή των βροχοπτώσεων, κατά την οποία θα φουσκώνουν σε τεράστιο βαθμό. Θα έχουμε σεισμούς μεγάλου μεγέθους και δύναμης και τα σημερινά ήρεμα βουνά, βρισκόμενα σε τροπικές περιοχές, θα ξεσπούν ως ηφαίστεια.