Φωτογραφίες της μονάδας Υγειονομικού στο αντάρτικο νοσοκομείο του Γράμμου δημοσιεύει η μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρία «Φωτογραφίζοντας». Το νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το οποίο το 1948 μετατράπηκε σε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα, έφθασε να περιθάλπει στην αιχμή της λειτουργίας έως και 1.200 τραυματίες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια θεματική συνάντηση της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας για τον εμφύλιο πόλεμο, στο Νεστόριο, με θέμα: Γράμμος, αντάρτικο νοσοκομείο, Νώντας Σακελλαρίου Αρχίατρος του ΔΣΕ».

Όσον αφορά στις φωτογραφίες, είναι από το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας, στο οποίο επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης-σεναριογράφος, και συμμετείχαν ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας και ο Απόστολος Μουσούρης, διευθυντής φωτογραφίας.

Οι συνηθισμένες πρακτικές για να δημιουργηθούν φωτογραφίες αν δεν υπήρχαν λήψεις (αρνητικά) από φωτογραφικές μηχανές ήταν είτε με αντιγραφή από τα καρέ του κινηματογραφικού φιλμ, είτε με κόψιμο ενός καρέ του κινηματογραφικού φιλμ. Υπάρχουν επίσης και κινηματογραφημένες σκηνές από τη μονάδα υγειονομικού του ΔΣΕ.

Ads