Οι δύο στους τρεις Γερμανούς δηλώνουν αντίθετοι στη χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την αποφυγή της χρεοκοπίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η πλειοψηφία των Γερμανών ωστόσο φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα ήταν μία από τις 22 χώρες που βοήθησαν στην ανάκαμψη της τότε ηττημένης Γερμανίας, υπογραμμίζει ο Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας erlassjahr.de.

Ads

 

O Κάιζερ, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, υπενθυμίζει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις του 1953 στο Λονδίνο, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η άφεση του γερμανικού χρέους. Η αντιπροσωπεία των Γερμανών πέτυχε τότε το στόχο που επιδίωκε, δηλαδή την παραίτηση σημαντικού μέρους των αξιώσεων των 22 χωρών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και η Ελλάδα.

 
Οι 22 χώρες παραιτήθηκαν από το 50% των αξιώσεών τους, γεγονός που συνέβαλε στην επίτευξη του «οικονομικού θαύματος» της Γερμανίας παρά τις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις της που είχαν προκύψει από τις ανορθώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και από την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, αναφέρει ο Γιούργκεν Κάιζερ και εξηγεί: «Το ποσοστό του γερμανικού χρέους επί του ΑΕΠ ήταν τότε κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχουν σήμερα η Ελλάδα και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι η άφεση του χρέους οδήγησε στο οικονομικό θαύμα, αλλά χωρίς αυτήν το οικονομικό θαύμα θα καθυστερούσε πολλά χρόνια».

Ads

 
Η γερμανική οικονομία εκείνη τη χρονιά σημείωσε καταπληκτικές επιδόσεις και σε μία δεκαετία το ΑΕΠ της διπλασιάστηκε. Οι ρυθμοί βελτίωσης της οικονομίας της πρώην ευρωπαϊκής υπερδύναμης δεν έφτασαν ποτέ ξανά τα ίδια επίπεδα με αυτούς της δεκαετίας που ακολούθησε μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου.

 
Η πρωτοβουλία erlassjahr.de λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ χριστιανικών και άλλων οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της μείωσης του χρέους διαφόρων χωρών. Ο Γιούργκεν Κάιζερ εκτιμά πως η Συμφωνία του Λονδίνου μπορεί να υιοθετηθεί ως πρότυπο για τη διαχείριση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών και κυρίως της Ελλάδας.

«Η συνέχιση της χρηματοδότησης της κρίσης δεν έχει κανένα νόημα. Το θεμελιώδες ερώτημα που τίθεται, είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Η συζήτηση για το εάν είναι δυνατή η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει κανένα νόημα. Νομικά είναι άτοπη και οικονομικά ανόητη. Το ζήτημα είναι όπως τότε στη Γερμανία, να δοθεί σήμερα στην Ελλάδα η δυνατότητα συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του χρέους της. αυτό δηλαδή που αποκαλούμε συντεταγμένη πτώχευση» επισημαίνει ο Κάιζερ.