Στο διαδίκτυο δημοσίευσε η Ρωσία τα κάποτε απολύτως εμπιστευτικά αρχεία της σφαγής του Κατίν το 1940, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 22.000 μέλη της πολωνικής ελίτ από τις σοβιετικές δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό κράτος το “Πακέτο Νο1” με τα πρωτότυπα αρχεία υπήρξε μέχρι σήμερα διαθέσιμο μόνο για τους ερευνητές.

Ads

Η Σοβιετική Ένωση αρνιόταν την εμπλοκή της στη σφαγή επί δεκαετίες. Οι σχέσεις Ρωσίας-Πολωνίας, ωστόσο, αναθερμάνθηκαν μετά το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατο του Πολωνού προέδρου και μελών της κυβέρνησης, κατά τη μετάβασή τους στο Κατίν για την επέτειο της σφαγής.

Το απόρρητο των έξι αρχείων που δημοσιεύτηκαν στην κυβερνητική ιστοσελίδα αρχείων είχε αρθεί το 1992, με εντολή του τότε Ρώσου προέδρου Boris Yeltsin. Ο νυν πρόεδρος Dmitry Medvedev διέταξε την δημοσίευσή τους, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Ένα από τα έγγραφα είναι ένα γράμμα,με ημερομηνία Μαρτίου 1940, από τον πρώην επικεφαλής των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, Lavrenty Beria προς τον Joseph Stalin, που πρότεινε την εκτέλεση των Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου. Ο Beria αναφέρεται σε αυτούς ως “σταθεροί, αδιόρθωτοι εχθροί της Σοβιετικής Ένωσης. Ο καθένας από αυτούς περιμένει απλών την απελευθέρωση ώστε να ενταχθεί ενεργά στον αγώνα κατά της Σοβιετικής Ένωσης”. Το γράμμα φέρει την υπογραφή του Stalin.

Ads

Δεδομένου ότι οι ιστορικοί είχαν πρόσβαση στα αρχεία εδώ και κάμποσο καιρό, αναλυτές σημειώνουν ότι η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να τα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο αποτελεί μια “συμβολική κίνηση” παρά μια καινούργια πληροφορία για το τι πραγματικά συνέβη στο Κατίν.

Μυστικά παραμένουν, ωστόσο, αρχεία σχετικά με τη ρωσική έρευνα για τη σφαγή που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90. Ρώσοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει επανειλημμένως να αρθεί το απόρρητο και αυτών των εγγράφων, ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Και η Πολωνία έχει απαιτήσει το άνοιγμα όλων των φακέλων για την υπόθεση, η οποία έχει αυξήσει την ένταση στις σχέσεις των 2 χωρών στο παρελθόν. Πρόσφατα η σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί, μετά και την κοινή εμφάνιση, στις αρχές Απριλίου, του Ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin και του Πολωνού ομολόγου του Donald Tusk, στην πρώτη τελετή μνήμης της σφαγής του Κατίν.