Ισχυρή διπλωματική πίεση άσκησε η Σιδηρά Κυρία της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ στον ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Ντάουνινγκ Στριτ, προκειμένου να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς τους απεργούς μεταλλωρύχους της Βρετανίας.

Ads

Τα έγγραφα κατάφερε να εξασφαλίσει η βρετανική εφημερίδα Guardian μετά από πενταετή νομική διαμάχη για τον αποχαρακτηρισμό τους. Κι άξιζε τον κόπο καθώς τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις σχέσεις Θάτσερ και Γκορμπατσόφ κατά την ταραγμένη περίοδο της τεράστιας απεργίας που συντάραξε τη Βρετανία την περίοδο 1984-1985.

Τον Οκτώβριο του 1984, έξι μήνες μετά την έναρξη της απεργίας, η Εθνική Ένωση Μεταλλωρύχων της Βρετανίας είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει και να δόση συνέχεια στις κινητοποιήσεις καθώς μετά από σχετική δικαστική απόφαση τα περιουσιακά της στοιχεία μπήκαν στον πάγο. Οι μεταλλωρύχοι στράφηκαν για βοήθεια στην ΕΣΣΔ και οι Σοβιετικοί συνάδελφοί τους ανταποκρίθηκαν άμεσα προσφέροντας πάνω από 1 εκ. δολάρια. Τα χρήματα προέρχονταν από το μισθό τους και ενώ επιχειρήθηκε μυστική μεταφορά μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Ζυρίχη, τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους μεταλλωρύχους της Βρετανίας.

Η Σιδηρά Κυρία ενημερώθηκε σχετικά και μάλιστα απειλήθηκε η διπλωματική επίσκεψη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Βρετανία καθώς εκείνη απαίτησε να μάθει εάν ο Γκορμπατσόφ είχε εγκρίνει αυτή τη δωρεά. Κάτι τέτοιο θεωρούνταν αναγκαίο καθώς οι Σοβιετικοί χρειάζονταν κυβερνητική άδεια για να κάνουν μετατροπή των χρημάτων τους σε ξένο νόμισμα. Οι αξιωματούχοι της Βρετανίας φρόντισαν να διαμηνύσουν άμεσα στη Σοβιετική Ένωση ότι η στήριξη ή η απόπειρα στήριξης της απεργίας θα εκληφθεί ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας. Μάλιστα τρεις ημέρες πριν την άφιξη του Γκορμπατσόφ στη Βρετανία κλήθηκε στο Φόρειν Όφις, ο πρεσβευτής της ΕΣΣΔ.

Ads

Στην κατά πρόσωπο συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε άγνοια για τη δωρεά στους απεργούς ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ένα μήνα πριν τη συνάντηση ο ίδιος είχε υπογράψει την έγκριση της βοήθειας. Η διπλωματική πίεση της Θάτσερ πάντως κατέληξε εκεί που η ίδια επιθυμούσε και οι μεταλλωρύχοι της Βρετανίας δεν έλαβαν ποτέ καμιά βοήθεια στον ένα χρόνο της απεργίας τους. Ο Γκορμπατσόφ προφανώς προτίμησε να μη διαταράξει τις σχέσεις του τη Σιδηρά Κυρία.