«Ευδοκιμήσαμε να αποκτήσουμε, συνολικώς εφτά βασιλιάδες πέντε βασιλισσες, μια βασιλομήτορα μια Βασιλική σύζυγο, άπειρους πρίγκιπες και πριγκίπισσες και αν δεν γελιέμαι, τέσσερις αντιβασιλείς. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Οι σχετικές ονοματοθεσίες οδών και πλατειών της μείζονος Αθήνας δίνουν ένα παραμορφωμένο είδωλο αυτής της πραγματικότητας». Απόσπασμα από το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου, «Η ονοματοθεσία οδών και πλατειών», Εκδόσεις Πατάκη, 1995.

Ads

Ήτοι: Η βαρβαρική δυναστεία εκπροσωπείται από τις 18 οδούς Όθωνος και τις 14 οδούς Αμαλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ονόματα Όθων και Αμαλίας δεν συνοδεύονται από τους οικείους τίτλους . Δηλαδή ούτε λέμε ούτε γράφουμε Οδός βασιλέως Όθωνος η οδός βασιλίσσης Αμαλίας. Η επόμενη δυναστεία (η λανθασμένα αποκαλούμενη Γλιξμπουργκ) κατέχει συνολικώς 144 δρόμους. Ειδικότερα 129 δρόμοι φέρουν ονόματα βασιλέων, βασιλισσών και διάδοχων που εν συνεχεία βασίλευσαν. Για τους πρίγκιπες υπάρχουν 15 επώνυμοι δρόμοι, ενώ έχουμε και δυο δρόμους με γενικευμένο όνομα (μιαν οδό πριγκίπων και μιαν οδό πριγκιπισσών, που δοξάζουν συλλήβδην, τα βασιλόπουλα μας).

Όλοι οι δρόμοι, που αναφέρονται σε βασιλιάδες της δεύτερης δυναστείας καταγράφονται στις ταμπελίτσες των οδών, καθώς και στους οδηγούς οδών –πλατειών με κάποιον τίτλο που προηγείται του ονόματος (π.χ. οδός βασιλέως Παύλου). Αυτό ισχύει και για τις βασίλισσες και για τους διάδοχους . Επίσης ισχύει και για τους πρίγκιπες και πριγκίπισσες τη εξαιρέσει της άτυχης πριγκιποπούλας Αλεξάνδρας. Ο τίτλος βασιλεύς ητο ανεπίσημος, γιατί δεν προβλεπότανε από το σύνταγμα Η λεγόμενη βασίλισσα δεν ήτανε τίποτα περισσότερο από γυναίκα του βασιλιά ( Βασιλική σύζυγος). Ο τίτλος βασίλισσα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την φρικαλέα Φρειδερίκη, που ακολούθως λάνσαρε τον ανύπαρκτο τίτλο βασίλισσα –μητηρ δηλαδή βασιλομήτωρ. Ώστε, όταν τα δημοτικά μας συμβούλια κολλάνε παρόμοιους τίτλους παρανομούν πέρα για πέρα. Ευτυχώς που ο τρισάθλιος τίτλος βασίλισσα – μητηρ δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε κάποιον ονοματοθεσία οδού.

Οι 129 δρόμοι με ονόματα βασιλιάδων κατανέμονται εντελώς άνισα : 24 οδοί βασιλέως Γεωργίου β΄ 22 οδοί βασιλέως Παύλου 21 οδοί βασιλέως Κωνσταντίνου (μάλλον αναφέρονται στον εκδιωχθέντα από την χούντα μικρονοικο άνακτα , παρά στον μανιακό στρατηλάτη) και 2 οδοί βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΒ΄ (οι αυλοκόλακες υπολόγιζαν στην αρίθμηση και τους συνώνυμους αυτοκράτορες του Βυζαντίου).

Ads

Έντεκα οδοί βασιλέως Αλέξανδρου (το παλάτι τον μισούσε θανάσιμα επειδή είχε καταπατήσει τα πρωτοτόκια του αδερφού του και μόνον 7 οδοί βασιλέως Γεωργίου Α΄ που ήτανε ο γενάρχης της δυναστείας και είχε βασιλεύσει μισόν αιώνα. Για τις ψευτοβασιλισσες έχουμε 15 οδούς βασιλίσσης Όλγας (όποτε η νύφη ξεπέρασε την πεθερά ) , και 4 οδούς βασιλίσσης Φρειδερίκης. Δεν διαθέτουμε καμμιαν οδό βασιλίσσης Άννας Μαρίας. Ο Γεώργιος Β΄ είχε παντρευτεί (και χωρίσει ) την αδερφή του Κάρολου της Ρουμανίας , αυτή την παροδική βασίλισσα μας την έφαγε η μαύρη μαρμάγκα. Ο Αλέξανδρος είχε συνάψει μοργανατικό γάμο. Φυσικά δεν υπάρχει καμία οδός Ασπασίας Μάνου.

Σύμφωνα με το σύνταγμα οι Έλληνες δεν δικαιούνται να φέρουν τίτλους ευγένειας. Ο τίτλος βασιλεύς δεν θεωρείται τίτλος ευγένειας. Για τους πολίτες υπήρχε και υπάρχει ο ταπεινωτικός τίτλος υπήκοος, ωστόσο οι Έλληνες δεν είναι υπήκοοι κανενός π..στη. Ο Γεώργιος Α΄ επισήμως ήταν βασιλεύς της Ελλάδας αλλά η λαϊκή οργή τον εξανάγκασε να γίνει βασιλεύς των Ελλήνων Ο τίτλος του διάδοχου είναι ημιεπίσημος. Από την εποχή του τότε νεαρού Κωνσταντίνου (γιου του Γεωργίου) εδόθη στον εκάστοτε διάδοχο του θρόνου ο τίτλος του δούλος της Σπάρτης. Όταν ενηλικιωθεί ο Κωνσταντίνος (ο γιος του Παύλου) έλαβε αυτομάτως τον τίτλο Δουξ της Σπάρτης.

Κανένας καθηγητής του συνταγματικού δικαίου δεν απετολμησε να καταθέσει σχετική προσφυγή στο συμβούλιο επικράτειας. Τελικώς χάρη στους δημοσιογράφους ξέσπασε το σκάνδαλο και τα ανάκτορα αναγκάστηκαν να βάλουν τον αντισυνταγματικό τίτλο στο ντουλάπι. Δεν διαθέτουμε καμία οδό δούλος Σπάρτης ούτε οδό θρόνου ούτε οδό ανακτόρων Οι 4 (ναι τέσσερις !) οδοί Δουκισσης Πλακεντίας δεν έχουν σχέση με την γαλαζοαίματη Βασιλική μας οικογένεια. Δείχνουν όμως την νεοελληνική δουλοπρέπεια απέναντι σε μια ξένη μισότρελη τυχοδιώκτρια Οι 2 οδοί Τατοΐου δεν υποδηλώνουν το τέως βασιλικό κτήμα αλλά συνεχίζουν την παραδοσιακή ονομασία του δρόμου. Μολονότι έχουμε μερικούς δρόμους προς τιμήν κάποιων αντιβασιλέων (π.χ. του Κονδύλη ) δεν αναφέρεται ποτέ ο εν λόγω τίτλος…