Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν τα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δέκα σημαντικότερων για το 2010, όπως δημοσιοποίησε το αμερικάνικο περιοδικό «Archaeology».

Ads

Τα παλαιολιθικά εργαλεία που βρέθηκαν στον Πλακιά του Ρεθύμνου στάθηκαν η αφορμή για την περίοπτη θέση της χώρας στο top 10 των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων του έτους. Το εργαλεία που εντοπίστηκαν μετρούν από 130.000 έως 700.000 χρόνια ζωής, ενώ το γεγονός ότι η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκ. χρόνια οδήγησε του επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι κατασκευαστές τους έφτασαν στην Κρήτη μέσω θαλάσσης.

Τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέονται με την ιστορία της ναυσιπλοϊας την οποία πηγαίνουν πίσω περισσότερο από 100.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι τοποθετούσαν την πρώτη θαλάσσια μετακίνηση πριν από 60.000 χρόνια όταν και αποικίστηκε η Αυστραλία. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους τις μεταναστεύσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητες τους, είναι υπό αμφισβήτηση. Οι αρχαιολόγοι που αναζητούν ίχνη πρώιμων ανθρώπινων μεταναστεύσεων πολύ πιθανόν να ψάχνουν σε λάθος μέρη» δήλωσε στο περιοδικό «Archaeology» ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς, ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα πεδίου που έγινε στον Πλακιά Ρεθύμνου στο διάστημα 2008-2009.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι αρχαίοι ναυτικοί πρέπει να διέσχισαν περισσότερα από 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας. Μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες που βρέθηκαν σε αφθονία μαρτυρούν ότι δεν πρόκειται για μία τυχαία ή μεμονωμένη μετάβαση αλλά για τη δημιουργία ολόκληρου πληθυσμού. Παράλληλα τα αντικείμενα φαίνεται να μοιάζουν πολύ, με όσα χρησιμοποιούσαν ο Homo Erectus και ο Homo Heidelbergensis, πρόγονος του Νεάτερνταλ και του Homo Sapiens.

Ads

Στις τυχαίες ανακαλύψεις του έτους περιλαμβάνεται η εύρεση του τάφου του Εκατόμνου (4ος αι.π.Χ.), σατράπη της Καρίας, έπειτα από τη σύλληψη δέκα υπόπτων αρχαιοκαπήλων από τις τουρκικές αρχές τον περασμένο Αύγουστο. Στον τάφο, που ήταν διακοσμημένος με έγχρωμες τοιχογραφίες βρέθηκε επίσης μία σαρκοφάγος ενός άνδρα που εικάζεται ότι είναι ο Εκατόμνος. Παράλληλα, στην Γουατεμάλα βρέθηκε σε ένα χαντάκι αεραγωγών μία ασύλητη κρύπτη με υπολείμματα ανθρωποθυσιών.

Από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του έτους ήταν οι δύο αρχαίες πυραμίδες που βρέθηκαν στο Περού στα δυτικά πεδινά του Αμαζονίου, οι οποίες χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν φτάσουν εκεί οι Ισπανοί. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα ότι σε αυτό το σημείο, μέσα στη ζούγκλα το μόνο που υπήρχε ήταν καλύβες, κάτι που ανατράπηκε. Ακόμη, βρέθηκαν στην αρχαία Καρχηδόνα νεκροταφεία αποτεφρωμένων λειψάνων 540 παιδιών, που μαρτυρούν ότι από τον 8ο έως το 2ο αι. π. Χ. έγιναν εκτεταμένες παιδικές θυσίες.

Ο «Μεγάλος άνδρας», όπως ονομάστηκε, συγκαταλέγεται στο top10 των σημαντικότερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Ανήκει στο είδος Australopithecus afarensis και πρόκειται για το σκελετό ενός άνδρα ηλικίας 3,6 εκ. χρόνων, που περιλαμβάνεται στα ανθρωποειδή και είχε την δυνατότητα να περπατά στα δύο πόδια.

Ο χημικός Μάρβιν Ρόουι ερευνητής του Πανεπιστημίου Α&Μ παρουσίασε φέτος μία νέα μέθοδο χρονολόγησης, παραλλαγή της παλαιότερης με άνθρακα-14. Η νέα μέθοδος δίνει την δυνατότητα να χρονολογούνται τα αντικείμενα με περισσότερη ακρίβεια και χωρίς να βλάπτονται.

Μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη του έτους είναι η εύρεση της παλαιότερης προτεσταντικής εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική. Η εκκλησία που βρέθηκε στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια διαστάσεων 20μ. μήκος και 5μ. πλάτος αποδεικνύει ότι οι άποικοι είχαν και θρησκευτικές ανησυχίες εκτός από την απόκτηση πλούτου.

Τέλος, στο βυθό του Κόλπου Μέρσι του Καναδά εντοπίστηκε το πλοίο «HMS Investigator» το οποίο αγνοείται εδώ και 150 χρόνια. Το 1848 ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βρετανία προς την Αρκτική, ώστε να αναζητήσει την αποστολή του εξερευνητή Τζον Φράνκλιν, που επιχειρούσε χαρτογράφηση του Βορειοδυτικού Περάσματος. Το πλοίο, αφού κόλλησε σε πάγο εγκαταλείφθηκε το 1953 από το πλήρωμά του, μέχρι που ανακαλύφθηκε καταρρίπτοντας έτσι τις εικασίες για την τύχη του.