Ο Αδόλφος Χίτλερ έχαιρε ιδιαίτερης μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του, το 1924στις φυλακές Landsberg, του Μονάχου, με εκατοντάδες επισκέπτες να τον συναντούν εκεί – ενίοτε χωρίς επίβλεψη – και αποκορύφωμα ένα πάρτι γενεθλίων του κατά το οποίο δέχτηκε 30-40 «καλεσμένους». Τα παραπάνω αποκαλύπτουν έγγραφα των υπαλλήλων των φυλακών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας 85 χρόνια μετά.

Ads

Το 500 έγγραφα από τη φυλακή Landsberg βρέθηκαν πρόσφατα στη Νυρεμβέργη από ένα άνδρα, μεταξύ των άλλων περιουσιακών στοιχείων του μακαρίτη πατέρα του, ο οποίος είχε αγοράσει τα ιστορικά ντοκουμέντα σε μια υπαίθρια αγορά στη δεκαετία του 1970. Τα έγγραφα θα βγουν σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα.

Ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών που έχει αναλάβει την πώληση των ιστορικών αυτών εγγράφων, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, πιθανόν να μην γνώριζε καν για την ύπαρξη των ντοκουμέντων που κατείχε, καθώς αυτά βρέθηκαν σκόρπια σε μια δεσμίδα βιβλίων που είχε αγοράσει από την υπαίθρια αγορά.
Ο Robert Bierschneider, του Βαυαρικού Κρατικού Αρχείου, στο Μόναχο, είπε ότι εξέτασε τα έγγραφα τα οποία έφεραν σφραγίδες και σύμβολα που ταιριάζουν με άλλα αυθεντικά έγγραφα από τη φυλακή.

Τα έγγραφα πρόκειται να τεθούν σε δημοπρασία, στις 2 Ιουλίου, με αρχική τιμή το ποσό των 25,000 ευρώ. Αν και μόλις ένα από αυτά είναι υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Χίτλερ και παρόλο που το περιεχόμενο τους έχει γίνει λίγο πολύ γνωστό, τα έγγραφα αυτά αποτελούν ένα ντοκουμέντο εξαιρετικής σημασίας, διότι ανοίγουν ένα ακόμη παράθυρο στην ζωή του Χίτλερ, κατά τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του στο ναζιστικό κίνημα.

Ads

Ο Χίτλερ φυλακίστηκε στο Landsberg, μετά την αποτυχημένη του προσπάθειά να καταλάβει την εξουσία με το διαβόητο «Πραξικόπημα της Μπιραρίας».. Μια δεκαετία αργότερα, το 1933, οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία μέσω των εκλογών. Ο Χίτλερ αν και καταδικάστηκε τότε σε 5 χρόνια φυλάκισης, σε λιγότερο από 9μήνες ήταν και πάλι ελεύθερος.

Στη συνέχεια η δεξιά πολιτική του και ο εθνικισμός των Γερμανών του έφεραν υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου και του «ήρωα» του Α’ παγκοσμίου Πολέμου Erich Ludendorff. Ο Ludendorff επισκέφτηκε πολλές φορές τον Χίλερ στη φυλακή και όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα είχε το δικαίωμα να επισκέπτεται τον επικεφαλής των Ναζί όποτε ήθελε και για όσο ήθελε, χωρίς να έχουν κανέναν πάνω από το κεφάλι τους.
Χαρακτηριστικό της εύνοιας που απολάμβανε ο Χίτλερ κατά τη φυλάκιση του είναι και το γεγονός ότι στις 20Απριλίου του 1924, όντα μόλις 19 μέρες στη φυλακή, υποδέχτηκε στο κελί του περίπου 30-40 καλεσμένους προκειμένου να γιορτάσει τα γενέθλια του. «Η περίοδος της φυλάκισης τους, έμοιαζε περισσότερο με διακοπές παρά με ποινή», σημειώνει ο Robert Bierschneider.

Σε ένα από τα νέα αυτά σημειώματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο διευθυντής των φυλακών Otto Leybold, γραμμένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1924, λέει αναφερόμενος στον Αδόλφο Χίτλερ πως ήταν πάντοτε «λογικός, μετριόφρων, ταπεινός και ευγενικός προς όλους – ιδιαίτερα προς τους αξιωματικούς».

Ο Χίτλερ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στη φυλακή γράφοντας το μανιφέστο του Mein Kampf και τελειοποιώντας τους άξονες της ιδεολογίας και της φιλοδοξίας του, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι είχε επίσης χρόνο και για πιο πεζές σκέψεις.

Σε ένα δακτυλογραφημένο αντίγραφο μιας επιστολής του Χίτλερ προς έναν έμπορο αυτοκινήτων στο Μόναχο, ο άντρας που έμελλε να γίνει δικτάτορας του Γ’ Ράιχ φαίνεται να δυσκολεύεται να αποφασίσει αν θα αγοράσει ένα νεότερο μοντέλο Benz 11/40 ή ένα παλαιότερο 16/50, επειδή είχε ανησυχίες το παλαιότερο μοντέλο μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα με τον κινητήρα του. «Δεν μπορώ να αγοράζω νέο αυτοκίνητο κάθε δύο ή τρία χρόνια,» έγραφε. Σημείωνε επίσης ότι θα είχε δικαστικά έξοδα να πληρώσει μετά την απελευθέρωση του και ζητούσε από τον έμπορα να του κάνει κάποια έκπτωση. «Παρακαλώ κρατήστε μου το γκρι αυτοκίνητο που έχετε στο Μόναχο, μέχρι να έχω σαφή εικόνα για το μέλλον μου», κατέληγε η επιστολή του Χίτλερ.