Μία μπαλαρίνα – κατάσκοπος για λογαριασμό των Γερμανών φέρεται να ευθύνεται για την κατάληψη της Νορβηγίας από τους Ναζί το 1940, σύμφωνα με αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ads

Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η Marina Lee κατάφερε να διεισδύσει στα κεντρικά γραφεία των βρετανικών δυνάμεων στη Νορβηγία και έκλεψε τα επιτελικά σχέδια του Βρετανού στρατηγού Gen Auchinleck, επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων για την άμυνα της Νορβηγίας.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της ΜΙ5, οι πληροφορίες ήρθαν στα χέρια του Γερμανού διοικητή Gen Eduard Dietl, ο οποίος κατάφερε να αντιμετωπίσει την άμυνα των Νορβηγών και των συμμάχων. Ο ίδιος πάντως, πριν λάβει τις πληροφορίες, φέρεται να ήταν έτοιμος να υποχωρήσει.

Λίγο αργότερα, τα βρετανικά, γαλλικά και νορβηγικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την υπό γερμανική κατάληψη Νορβηγία και η τελευταία έγινε βάση για τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά της Βρετανίας.

Ads

Οι μυστικές υπηρεσίες έμαθαν για την μπαλαρίνα-κατάσκοπο από τον Gerth Van Wijk, γερμανό πράκτορα που αποφάσισε να εργαστεί για τους Βρετανούς. Την ιστορία του επιβεβαίωσε ένας ακόμα πράκτορας, ο KC Hansen.

Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι η Marina Lee γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και ήταν παντρεμένη με έναν Νορβηγό κομουνιστή, πριν γίνει μία «έμπειρη και καταξιωμένη γερμανίδα πράκτορας». Περιγράφεται ως «ψηλή, ξανθιά, εκλεπτυσμένη» γυναίκα που γνώριζε πέντε γλώσσες. Ακόμα, όπως επισημαίνει το BBC, λέγεται ότι γνώριζε τον Ιωσήφ Στάλιν και πιθανότατα εργαζόταν και για τους Σοβιετικούς.