Τον περασμένο μήνα, το BBC και άλλα διεθνή μέσα δημοσιοποίησαν την ιστορία για την ανακάλυψη κωδίκων (παλιάς μορφής βιβλίων) από μόλυβδο με περιεχόμενο το οποίο ενδεχομένως έχει τις παλαιότερες χριστιανικές αναφορές. Ωστόσο τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν το διάστημα από το 2005 ως το 2007 και ως τώρα δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη μελέτη στο σύνολό τους. Για το θέμα μιλάει στο tvxs ο ιστορικός πρώιμου Χριστιανισμού Νίκος Ζαρκαντζάς.

Ads

Η είδηση από τότε έκανε το γύρο του κόσμου, με αρχική πηγή κυρίως το BBC. Σύμφωνα με αυτό, τα 70 περίπου βιβλία από μόλυβδο βρίσκονταν για τουλάχιστον 2.000 χρόνια σε μια σπηλιά στην Ιορδανία, ενώ πλέον έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ. Η Ιορδανία, που επιθυμεί να της επιστραφούν, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν μετά από πλημμύρα από Ιορδανό βεδουίνο και προωθήθηκαν στον Ισραηλινό βεδουίνο που τα έχει τώρα στην κατοχή του. Από την άλλη, ο Ισραηλινός βεδουίνος υποστηρίζει πως τους κώδικες αυτούς τους είχε στην κατοχή της η οικογένειά του εδώ και 100 χρόνια.

Οι επιστημονικές απόψεις που κυρίως προβλήθηκαν για τους κώδικες είναι εκείνες που υποστηρίζουν είτε ότι γράφτηκαν από ακολούθους του Χριστού μετά την σταύρωσή του είτε ότι μπορεί να ανήκουν στους πρώτους Αγίους της Εκκλησίας. Έχει διατυπωθεί επίσης η άποψη ότι ενδέχεται να σχετίζονται με την εβραϊκή Καμπάλα.

Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που είναι σκεπτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεράσματα από τη στιγμή που δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη έρευνα. Όπως ανέφερε στο tvxs ο Νίκος Ζαρκαντζάς, ιστορικός πρώιμου Χριστιανισμού και κοπτικής γραμματείας, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί και καθηγητές στην Ευρώπη και αλλού που δεν πιστεύουν -τουλάχιστον ακόμη- τις εικασίες αυτές, καθώς πρόκειται για εύρημα πολύ ιδιαίτερο στο μέγεθος και στο ύφος του κειμένου. Επιπλέον το περιεχόμενο των κωδίκων περιλαμβάνει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κείμενα, τα οποία μάλιστα δεν έχουν μελετηθεί όλα.

Ads

Ο κ. Ζαρκαντζάς εξηγεί ότι δεν έχει βρεθεί ξανά τόσο μικρός κώδικας, ούτε υπάρχουν αναφορές για τόσο μικρούς κώδικες προς χρήση λειτουργικών ή άλλων σκοπών μιας κοινότητας. Συν τοις άλλοις, από πλευράς μεγέθους αλλά και υλικού (μόλυβδος) μια τέτοια χρήση δεν στέκει ούτε πρακτικά. Εξάλλου, μέσα από άλλες αναφορές, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους κώδικες χρησιμοποιούνταν από στρατιωτικές συνήθως ομάδες.

Καταλήγει πως για να υπάρξει ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει τα εν λόγω βιβλία να μελετηθούν σελίδα προς σελίδα από ειδικούς ερευνητές ενώ θεωρεί πως το BBC ενδιαφέρεται για το ζήτημα επειδή μάλλον σκοπεύει να κυκλοφορήσει κάποιο ντοκιμαντέρ χωρίς να δίνει βάση αναγκαστικά στην ορθότητα ή όχι των απόψεων που διατυπώνονται.