Κάθε μέρα το tvxs.gr παρουσιάζει σε συνέχειες την σειρά του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, “ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ”, στην οποία απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο Euro Comenius 2000. Σήμερα παρουσιάζεται ολόκληρη η δεύτερη εκπομπή της σειράς, «Κομμουνισμός: Από την αντίσταση στον εμφύλιο». Η σειρά αποτελείται από έξι επεισόδια. 

Ads

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά το 1941 όταν οι Ναζί καταλαμβάνουν την Ελλάδα και λίγο μετά εισβάλουν στη Σοβιετική Ένωση. Ο Β. Νεφελούδης, παλαίμαχος ηγέτης του ΚΚΕ,  διηγείται τις πρώτες συνεδριάσεις της ηγεσίας του κόμματος που ήταν στις φυλακές της Κέρκυρας. Ο θαυμασμός για τη μεγάλη Σοσιαλιστική Πατρίδα είναι τόσο μεγάλος, ώστε όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι οι Σοβιετικοί θα νικήσουν τους Γερμανούς μέσα σε μερικές μέρες.

Ο πόλεμος θα κρατήσει 4 χρόνια και 27 εκατ. σοβιετικοί θα πεθάνουν υπερασπίζοντας την πατρίδα τους. Το μεταπολεμικό κύρος της Σοβιετικής Ένωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο και το ΚΚΕ, που είχε ηγηθεί της ελληνικής αντίστασης, ελπίζει να καταλάβει την εξουσία. Οι ηγέτες του δεν γνωρίζουν ότι ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ είχαν αποφασίσει σε μυστικές διαπραγματεύσεις ότι η Ελλάδα μετά τον πόλεμο θα παραμείνει υπό βρετανική επιρροή…

Ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της εθνικής αντίστασης, όπως οι: Γρ. Φαράκος, Λ. Κύρκος, Π. Ανταίος και Στ. Κασιμάτης αναλύουν τα λάθη του ΚΚΕ που οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και αργότερα στον Εμφύλιο πόλεμο. Η Κατίνα Λατίφη και η Φώφη Λαζάρου μιλούν για την συμμετοχή των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα και αργότερα στις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ.

Δείτε επίσης: Κομμουνισμός: Η Μεγάλη Ουτοπία Του 20ου αιώνα (μέρη α’-ε’)

Ads