Το tvxs.gr παρουσιάζει σε συνέχειες την σειρά του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ", στην οποία απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο Euro Comenius 2000. Σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο μέρος της τέταρτης εκπομπής της σειράς, «Κομμουνισμός: Ο παπάς δεν κάνει ποτέ λάθος». Η σειρά αποτελείται από έξι επεισόδια. 

Μετά το θάνατο του Στάλιν, το σοβιετικό Πολιτμπυρώ συνεδριάζει για να εκλέξει τον διάδοχο του. Εκείνη την ημέρα, ο Νικήτα Χρουτσώφ έφυγε από το σπίτι με ένα περίστροφο στο σακάκι του. Ο Μπέρια, ο αντίπαλος του, ήταν ο επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτμπυρώ "γνώριζαν ότι αν καταλάμβανε την εξουσία θα τους εκτελούσε" έτσι, για να σώσουν την ζωή τους, υποστήριξαν τον Χρουτσώφ. Την ίδια εποχή ο Ζαχαριάδης εξουδετερώνει τους αντιπάλους του και ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα στα οποία αποδίδει τις ήττες και τα χτυπήματα που δέχεται το ΚΚΕ.

Το πιο τραγικό θύμα του είναι ο Νίκος Πλουμπίδης, ένας αφοσιωμένος κομμουνιστής, που λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του στην Αθήνα, κατηγορείται από τον Ζαχαριάδη ως χαφιές της Ασφάλειας. Οι κομμουνιστές πιστεύουν τις κατηγορίες του Ζαχαριάδη ενώ η Έλλη Παπά που τολμά να αμφισβητήσει την γραμμή του κόμματος καθαιρείται ενώ βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένη σε θάνατο.

Στο 20ο Συνέδριο του σοβιετικού ΚΚ, ο Χρουτσώφ καταγγέλλει τα εγκλήματα του Στάλιν. Στο ίδιο Συνέδριο, αποφασίζεται η καθαίρεση του Ζαχαριάδη και ο διορισμός της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ. Λίγους μήνες μετά το 20ο Συνέδριο, τα σοβιετικά τανκς εισβάλουν στην Ουγγαρία.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν τα πρώην ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, Λ. Τζεφρώνης και Στ. Κασιμάτης, οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Λ. Μαυροειδής και Στ. Γιατρουδάκης και ο Γ. Αγγέλου, στενός συνεργάτης του Νίκου Πλουμπίδη.

Δείτε επίσης: Κομμουνισμός: Η Μεγάλη Ουτοπία του 20ου αιώνα (η'-ιβ')

Δείτε επίσης: Κομμουνισμός: Η Μεγάλη Ουτοπία του 20ου αιώνα (στ'-θ')

Δείτε επίσης: Κομμουνισμός: Η Μεγάλη Ουτοπία Του 20ου αιώνα (μέρη α'-ε')