H ισραηλινή καλλιτέχνις Michal Rovner φέρνει στο φως έναν πραγματικό θησαυρό έργων τέχνης, που κουβαλούν μαζί τους όσα τραγικά έζησαν τα παιδιά του Ολοκαυτώματος.

Ads

«1.500.000 παιδιά Εβραίων δολοφονήθηκαν κατά το Shoah (σ.σ. Ολοκαύτωμα). Κανένας άνθρωπος δεν θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει πλήρως αυτό το γεγονός», γράφει ο ισραηλινός συγγραφέας David Grossman για την έκθεση με τίτλο «Ίχνη ζωής: Ο κόσμος των παιδιών» που παρουσιάζεται στο Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στο Άουσβιτς στην Πολωνία.

*Πατήστε επάνω στις εικόνες

image

Ads

Από ζωγραφιές με μολύβι που απεικονίζουν οπλισμένους στρατιώτες μέχρι μουτζουρωμένες απεικονίσεις του άστρου του Δαβίδ, τα σκίτσα αυτά αποτελούν μέρος μιας έκθεσης που παρουσιάζει τα απλά αλλά ταυτόχρονα συγκλονιστικά σκίτσα των νεαρών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

image

Οι εικόνες προέρχονται από το Γιαντ Βασσέμ (Yad Vashem), το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, και από το ιστορικό αρχείο για το Ολοκαύτωμα του Εβραϊκού Μουσείου της Πράγας.

image

Πρόκειται για ζωγραφιές εν είδει ημερολογίου που έκαναν τα παιδιά πριν βρουν τραγικό θάνατο.

image

Η Rovner αντέγραψε «με το χέρι» τα σκίτσα (περνόντας με μολύβι από πάνω τους σε κλίμακα 1:1),  ώστε να προβληθούν στο Block 27 στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ως μέρος της μόνιμης έκθεσης «Shoah».

image

«Αποφάσισα να μην αλλάξω ή να διορθώσω τις ζωγραφιές. Πιστεύω ότι κανένας καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να παράξει καλύτερο έργο πάνω στο θέμα των παιδιών κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος εκτός από αυτά που δημιούργησαν ήδη τα ίδια τα παιδιά», αναφέρει η Rovner.

image

Τα έργα, που επιμελήθηκε η Rovner -καλλιτέχνις που ειδικεύεται στη γλυπτική και το video- αποτίουν φόρο τιμής στα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

image

image

Πηγήhuffingtonpost.com
Φωτογραφίες© 2013 Michal Rovner/Artists Rights Society (ARS)