Ήταν ο Τσαρλς Λίντμπεργκ ο πρώτος ιπτάμενος που διέσχισε τον Ατλαντικό; Φαίνεται πως όχι, σύμφωνα με τον Μπερνάρ Ντεκρέ, εμπνευστή του ιστιοπλοϊκού γύρου της Γαλλίας κι ερασιτέχνη πιλότο. Ο «μοναχικός αετός», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Λίντμπεργκ, κατάφερε στις 20 με 21 Μαϊου του 1927 να διασχίσει 5.794 χιλιόμετρα πετώντας με το μονόπλανό του «Πνεύμα του Σεντ Λούις» από τη Ν.Υόρκη στην πόλη Λε Μπουρζέ της Γαλλίας. Κατόρθωμα που καταγράφτηκε μια για πάντα στο βιβλίο της ιστορίας της αεροπλοϊας ενώ τον κατέστησε ως τον απόλυτο αμερικανό ήρωα.

Ads

Ο Ντεκρέ ισχυρίζεται ωστόσο ότι ο βραβευμένος με το Μετάλλιο Τιμής έφεδρος αμερικανός αξιωματικός, δεν ήταν ο πρώτος που διέσχισε τον Ατλαντικό. Aπλά ήταν ο πρώτος που μετά από μια τέτοια απόπειρα έζησε για να την αφηγηθεί.

Υποστηρίζει ότι δέκα ημέρες πριν την πτήση του Λίντμπεργκ, δύο γάλλοι, ο Σαρλ Νινζεσέρ και ο συγκυβερνήτης του Φρανσουά Κολί, κατάφεραν να πετάξουν με το «Λευκό Πουλί» από τη Λε Μπουρζέ μέχρι τις ακτές του Καναδά. Αρχικός τους στόχος ήταν να προσθαλασσώσουν το διπλάνο τους στη Νέα Υόρκη, καθότι το είχαν εξοπλίσει με ειδική τρόπιδα για τη λειτουργία αυτή. Κατά τη διάρκεια της πτήσης όμως συνειδητοποίησαν ότι είχαν μείνει από καύσιμα κι έτσι, αναγκάστηκαν να το προσθαλασσώσουν νωρίτερα κοντά στις ακτές της Νέας Γης, νησιού του Καναδά. Το αεροπλάνο όμως δεν άντεξε και οι δύο άνδρες χάθηκαν.

Βάση του ισχυρισμού του Ντεκρέ, αποτελεί ένα τηλεγράφημα της 18ης Αυγούστου 1927 που ανακάλυψε ο ίδιος με συνεργάτες του στα εθνικά αρχεία της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με αυτό, άνδρες της Ακτοφυλακής ενημερώνουν τους ανωτέρους τους πως 300 χιλιόμετρα ανοιχτά της Νέας Υόρκης και 800 χιλιόµετρα ανοιχτά των Σεν Πιερ και Μικελόν, εντόπισαν συντρίμμια αεροπλάνου. Κι επιπλέον, στα αρχεία της Νέας Γης υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων που είτε είδαν είτε άκουσαν ένα αεροπλάνο στις 11 Μαϊου 1927.

Ads

Το γεγονός ενδέχεται να «κουκουλώθηκε» από τη μεν αμερικανική πλευρά λόγω της επικείμενης πτήσης του Λίντμπεργκ, από τη δε γαλλική πλευρά για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η πτώση του αεροπλάνου των δύο ανδρών έχει κινήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, ακόμα κι ότι καταρρίφθηκε από λαθρεμπόρους.

*Στη φωτογραφία, ο Charles Lindberg με το αεροσκάφος του