Πέθανε τη Δευτέρα ο Εμίλιο Εδουάρδο Μασέρα, ένας από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος που εγκαθίδρυσε στην Αργεντινή την αιμοσταγή δικτατορία Βιντέλα, το διάστημα 1976-1983. Ο Μασέρα, 85 ετών, έπασχε τα τελευταία χρόνια της ζωής του από καρδιολογικά προβλήματα και άνοια και για το λόγο αυτό δεν δικάστηκε αν και κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ads

Πρώην ναύαρχος, ο Μασέρα ήταν μέλος της ομάδας αξιωματικών που ανέτρεψαν την Ισαμπέλ Περόν. Ο Μασέρα κατηγορούνταν μαζί με τον Χόρχε Βιντέλα, μεταξύ άλλων, για την πώληση ή παραχώρηση βρεφών δολοφονηθέντων αντιφρονούντων σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Κατονομαζόταν επίσης σαν ένας από τους σχεδιαστές του πολυετούς «Βρώμικου Πολέμου» που οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους και εξαφανίσεις.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο Μασέρα καταδικάστηκε σε ισόβια το 1985 για δολοφονίες και βασανισμούς αλλά του χορηγήθηκε αμνηστία από τον πρόεδρο Κάρλος Μένεμ και απελευθερώθηκε το 1990. Η αμνηστία ακυρώθηκε το 2002, αλλά ο Μασέρα δεν δικάστηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Ραφάελ Βιντέλα είναι έγκλειστος σε στρατιωτική φυλακή.