Τουλάχιστον 150 χειρουργικά και γυναικολογικά εργαλεία που είχαν χρησιμοποιηθεί στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του ‘Αουσβιτς ανακαλύφθηκαν σε σπίτι της πολωνικής αυτής πόλης, όπως ανακοίνωσε το μουσείο του ‘Αουσβιτς.

Ads

Το σπίτι βρισκόταν κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο εντός της κλειστής ζώνης του Όσβιετσιμ (η πολωνική ονομασία του Άουσβιτς), που τελούσε υπό γερμανική κατοχή.

Το στρατόπεδο του ‘Αουσβιτς προοριζόταν αρχικά για τον εγκλεισμό Πολωνών πολιτικών κρατουμένων και από το 1942 για την εξόντωση κυρίως των εβραίων της Ευρώπης. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εβραίοι δολοφονήθηκαν εκεί όπως και 70.000 με 75.000 μη εβραίοι Πολωνοί, 21.000 Ρομά, 15.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και 10.000 με 15.000 άλλοι φυλακισμένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου ‘Αουσβιτς-Μπίρκεναου.

«Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου και πρόσθεσε ότι «κατά τα φαινόμενα, τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον γυναικολόγο Καρλ Κλάουμπεργκ».

Ads

Ο Κλάουμπεργκ, μέλος των SS, πραγματοποίησε στο ‘Αουσβιτς πειράματα στείρωσης σε κρατούμενες του στρατοπέδου και εκατοντάδες ήταν εκείνες που πέθαναν από επιπλοκές κατά τα πειράματά του.

Τον Ιανουάριο του 1945 ο Κλάουμπεργκ μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Ράβενσμπρικ κοντά στο Βερολίνο, όπου συνέχισε τα πειράματα του.

Το Ιούνιο του 1945 συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και αρχικά καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε δίκη στη Δυτική Γερμανία το 1955, όπου για μια ακόμη φορά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του μετά τις μηνύσεις επιζησάντων. Πέθανε το 1957.