Σαράντα χρόνια αφού οι New York Times, έδωσαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη μυστική έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο του Βιετνάμ, νέα ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στο φως. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον αποφάσισε την αποδιαβάθμισή των λεγόμενων Εγγράφων του Πενταγώνου και τη Δευτέρα αναμένεται να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Ads

Εκτενή τμήματα αυτής της έκθεσης είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ωστόσο, άλλα τμήματά της κρατήθηκαν μυστικά. Αναμέσα σε αυτά και 11 λέξεις, τις οποίες μέχρι τελευταία στιγμή οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να αποκαλύψουν. Ο διευθυντής του Αρχείου Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Τόμας Μπλάντον, αναφορικά με το μυστήριο που καλύπτει τις συγκεκριμένες λέξεις, έχει καταλήξει ότι πρόκειται για λέξεις που αναφέρονται είτε στην εθνική ασφάλεια, είτε σε ανθρώπους πηγές που βρίσκονται εν ζωή, είτε σε διπλωμάτες του Βορείου Βιετνάμ.

Τμήματα της έκθεσης ήρθαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πριν από 40 χρόνια, όταν ο πρώην αναλυτής της εταιρείας RAND, Ντάνιελ Ελσμπεργκ, εκ των συντακτών της έκθεσης, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της λήξης του πολέμου του Βιετνάμ, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαρροή. Οι 7.000 σελίδες της έκθεσης έβγαιναν ανά τμήματα από το χρηματοκιβώτιο και ο Έλσμπεργκ αφού τα επεξεργαζόταν τα έδινε στους New York Times. Ωστόσο, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι αφαίρεσε σημεία που αναφέρονταν στις διαπραγματεύσεις ειρήνης με το Βόρειο Βιετνάμ. “Το αφαίρεσα για τί πίστευα ότι ο Νίξον θα εκμεταλλευόταν τη δημοσιοποίηση τους για να σπάσει τις διαπραγματεύσεις με το Βόρειο Βιετνάμ. Δεν ήθελα να του δώσω το πρόσχημα” υποστήριξε.

Τα τμήματα που ο Ελσμπεργκ άφησε έξω, όπως αυτά για τις διαπραγματεύσεις, την εκπαίδευση του βιετναμέζικου στρατού από τους Αμερικανούς, η στατιστική μελέτη του πολέμου για το 1965-1967 είναι καινούργιες πληροφορίες που θα έρθουν στο φως, μαζί φυσικά με τις 11 μυστηριώδεις λέξεις.

Ads