Επίθεση στη γερμανική πολιτική ηγεσία εξαπολύει, μέσω της συνέντευξής στην εφημερίδα «Frankfurter Allemagne Zeitung», ο πρόεδρος της Κομισιον, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατηγορώντας την ότι έκανε «πολύ λίγα για να προασπιστεί το ευρώ», σημειώνοντας ότι «η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης κράτησε υπερβολικά πολύ στέλνοντας αντιφατικά σημάδια στις αγορές».

Ads

«Το ευρώ δεν ήταν μία επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο», τονίζει και προσθέτει ότι «οι γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να πουν στους πολίτες πως η οικονομία τους θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ».

Παράλληλα σημειώνει ότι «η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε τα δημοσιονομικά της μεγέθη και αυτό είναι απαράδεκτο, αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πίστη του ότι «το ευρώ δεν θα αποτύχει» και επισήμανε ότι «το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα» και πως «το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα αλλά τα ελλείμματα».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών, ωστόσο υπήρξε διαφωνία από τον πρόεδρο της Κομισιόν για τα σχέδια της Γερμανίας, η οποία πρότεινε την αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ, για όσες χώρες δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επιπλέον «εικασία» την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές έως ότου αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει την υπόσχεση βοηθείας προς την ελληνική κυβέρνηση και επιλυθεί η ιστορία της αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, εξέφρασε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα La Tribue , η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διευκρινίσει τη θέση της και να πείσει τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ο Μπλανσάρ αν και τονίζει ότι για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας είναι μονόδρομος, συντάσσεται με την άποψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ότι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να εστιάζονται πολύ γρήγορα στο περιορισμό του ελλείμματος των προϋπολογισμών, καθώς αυτό θα σταθεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους.

Παρόλ’αυτά το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα διετές πακέτο μέτρων λιτότητας, σε μία προσπάθεια να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να αποφύγει μια πορεία ανάλογη με αυτή της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία σκοπεύει να αναπληρώσει μόλις το 20% όσων υπαλλήλων αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα από το 2011 έως το 2013, ενώ περικοπές θα γίνουν τόσο στα κονδύλια προς τις δημοτικές και τοπικές αρχές, όσο και στον τομέα της Υγείας και στις δαπάνες των υπουργείων. Η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κατά 25 δισ. ευρώ, στο 2,7% του ΑΕΠ έως το 2012, από 5,3% το 2009.

Με την Ευρώπη να υιοθετεί μέτρα σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τόνισε σήμερα κατά τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ στις Βρυξέλλες την ανάγκη «έξυπνων» δημοσιονομικών περικοπών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης που βάλλεται από τα προβλήματα δημοσιονομικού χρέους.

Όπως ειπε ο κ. Ρεν «Πρέπει να επιδιώξουμε μια έξυπνη ενοποίηση, η οποία προϋποθέτει συντονισμένη διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών».