Σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει στην σχολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, μιας και η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων να εγκαταλείψουν τα έργα στη μέση.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, για τα 42 σχολεία που έχουν ήδη παραδώσει αλλά και για άλλα 6 που παραμένουν υπό κατασκευή, με αποτέλεσμα να αρνούνται να ολοκληρώσουν την ανέγερση των σχολικών εγκαταστάσεων, για την οποία πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους.

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης σηκώνει τα χέρια ψηλά, μιας και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, η νομαρχία βρίσκεται ήδη χρεωμένη κατά 30-35 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν σχολικές υποδομές, ενώ από τα 15 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός, το υπουργείο φέτος κατέθεσε μόλις 2 εκατομμύρια.

Αναφορικά με το θέμα τοποθετήθηκε ο αντινομάρχης Παιδείας, Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής από τα υπεσχημένα 6 εκατ. ευρώ δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα όλα τα σχολεία να είναι στον αέρα. Προσπαθούμε καθημερινά να κρατήσουμε τους εργολάβους στα εργοτάξια, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί είναι απλήρωτοι και αρνούνται να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αναγνωρίζουμε τις συνθήκες οικονομικής κρίσης και δεν έχουμε την απαίτηση η πολιτεία να μας στείλει 30 εκατ. ευρώ που χρωστάμε, αλλά τουλάχιστον να μας δώσει αυτά τα 6 εκατ. που υποσχέθηκε ο κ. Ρέππας για να πάρουμε μια ανάσα».

Ads

Οι ανάγκες για νέες σχολικές εγκαταστάσεις είναι πολύ μεγάλες στη Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα σε περιοχές που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, όπως η Μίκρα, η Θέρμη, η Ευκαρπία, ο Εύοσμος και ο Θερμαϊκός. Συγκεκριμένα, από τα σχολεία που παραμένουν «γιαπιά», επείγει ιδιαίτερα το σχολικό συγκρότημα δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου στην Πολίχνη, όπου τα φαινόμενα διπλοβάρδιας αγγίζουν το 40%, καθώς και το γυμνάσιο της Ευκαρπίας, όπου δε λειτουργεί κανένα σχολείο σήμερα.