Το φιάσκο των τελών κυκλοφορίας που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους δεν φαίνεται να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό: πρόκειται μάλλον για χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αδυναμίας να επεξεργασθεί υλοποιήσιμα μέτρα και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στην σημερινή, ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.

Ads

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το μέτρο αποφασίστηκε από δύο υπουργούς που δείχνουν να εργάζονται συστηματικά και να γνωρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς τους (Γ.Παπακωνσταντίνου) ή να έχουν οικολογικές ευαισθησίες.(Τ. Μπιρμπίλη). Δεν είναι δυσκολο κανείς να φανταστεί τι συμβαίνει σε υπουργεία όπου οι επικεφαλής υπουργοί ή υφυπουργοί δεν έχουν τόσο το μυαλό τους στην δουλειά ή δεν έχουν ιδέα για το πως πρέπει να κινηθούν.

Είναι πλέον προφανές ότι από το θέμα των ΙΧ μέχρι την οικονομία το ΠΑΣΟΚ δεν διέθετε επεξεργασμένες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Υπήρχαν προεκλογικώς ορισμένες ευγενείς, γενικές ιδέες όπως η αναθέρμανση της οικονομίας μέσω επενδυσεων (ή ο περιορισμός του αριθμού των ΙΧ -ένας από τους λόγους για τα εξωπραγματικά τέλη κυκλοφορίας) που δεν μετασχηματίστηκαν ποτέ σε συγκεκριμμένες προτάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η έλλειψη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν πολύ πρόωρα, αλλά οι αιτίες δεν έχουν και πολύ σημασία. Καθησυχαστικό θα ήταν αν η κυβέρνηση έδειχνε ότι γνωρίζει αυτή την βασική αδυναμία της, ανασκουμπωνόταν για να εκπονήσει το πρόγραμμα που δεν υπήρχε και να πιάσει δουλειά. Ομως σχεδόν 3 μήνες μετά τις εκλογές συμπεριφέρεται σαν να εκλέχθηκε μόλις χθές .

Ads

Ο ανοιχτός διάλογος και η υποβολή υποψηφιοτήτων μέσω ίντερνετ αποτέλεσε ασφαλώς καινοτομία. Αλλά αυτά τα μέτρα διαφάνειας ήταν επίσης χωρίς προετοιμασία και οδήγησαν σε καθυστερήσεις που στις σημερινές συνθήκες αποτελούν πανάκριβη πολυτέλεια . Σε πολλά υπουργεία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί ούτε γενικοί γραμματείς και το ίδιο συμβαίνει με τους δεκάδες επικεφαλής δημοσίων οργανισμών, όπου παραμένουν στην θέση τους οι εκλεκτοί της ΝΔ. Ομως κάθε νοσοκομείο πχ όπου διατηρείται ο προηγούμενος φαύλος διοικητής συνεχίζει να χάνει 500 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ή και περισσότερα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά την καθυστέρηση και τις παλινωδίες εκμεταλλεύεται το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που επιστρέφει δυναμικά από.. το παράθυρο. Χαρακτηριστική εδώ είναι η περίπτωση των νέων περιφερειαρχών που κανονικά θα έπρεπε να δώσουν το στίγμα της νέας εποχής αξιοκρατίας που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση. Αφού τα πρώτα ονόματα απορίφθηκαν –ίσως δικαίως- από τον κ. Παπανδρέου που ζήτησε περισσότερες γυναίκες, στο τέλος τις περισσότερες θέσεις κατέλαβαν αποτυχημένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οτι δηλαδή παλαιοκομματικό γινόταν στο παρελθόν.

Είναι ασφαλώς θετικό ότι στην χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο θέμα των τελών κυκλοφορίας. Αλλά στις σημερινές συνθήκες χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από ανοιχτές συνεντεύξεις τύπου και πρωθυπουργικές, πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση μοιάζει να μην συνειδητοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κυβερνηθεί ανάλογα, με αποφασιστικά μέτρα και όχι επικοινωνιακές κινήσεις,

Οι δεκάδες χιλιάδες σπρωγμένοι από την ανέχεια, φοβισμένοι από την φιλολογία περί επερχόμενης οικονομικής καταστροφής αλλά και αγανακτισμένοι άνθρωποι που σπρώχνονταν στις εφορίες με τις πινακίδες στα χέρια θα έπρεπε να αποτελέσουν σήμα κινδύνου. Αν η κυβέρνηση δεν αποβάλλει την ανεμελιά της και μάλιστα σύντομα, θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη πιο έκτακτες καταστάσεις που θα έχει προκαλέσει αλλά δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.