Ελεύθεροι αφέθηκαν λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα ο πλοιοκτήτης και ο πλοίαρχος του ελληνόκτητου πλοίου, με σημαία Μάλτας, «Στροφάδες ΙV», οι οποίοι είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της αρπαγής ακτιβιστών. Η υπόθεση ανατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ads

Το «Στροφάδες ΙV» είχε αναχωρήσει από την Ντέρνα της Λιβύης την περασμένη Τετάρτη και είχαν επιβιβαστεί σε αυτό δέκα φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές και επτά Λίβυοι αστυνομικοί.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονταν ότι είχαν πληρώσει λεφτά σε ένα Λίβυο πράκτορα για μεταφορά τους. Από την πλευρά της όμως η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε ανακοίνωσή της, δήλωνε ότι οι ακτιβιστές επιβιβάστηκαν στο πλοίο χωρίς να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για μεταφορά και φόρτωση.

Μάλιστα όπως υποστήριξε, υπήρξε ένταση στο λιμάνι της Ντέρνας και ο πλοίαρχος φοβούμενος για την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος, απομακρύνθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ενημερώνοντας τις αρχές της Μάλτας, το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Σημειώνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει υποβάλει μήνυση εναντίον των ακτιβιστών για φθορά ξένης περιουσίας, κατάληψη του πλοίου και συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου.