Ads

Τουλάχιστον 589 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10.000 τραυματίστηκαν, από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 7.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τη Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας (6.9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο), όπως αναφέρει ο τελευταίος απολογισμός. Ο σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Κινγκάι της νοτιοδυτικής Κίνας, με το επίκεντρο του να εντοπίζεται στα 240 χλμ. βορειοδυτικά του Κάμντο στο Θιβέτ, στις 7:49, ώρα Κίνας. Μισή ώρα αργότερα σημειώθηκαν μετασεισμοί μεγέθους 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Μαρτυρίες έκαναν λόγο για κατάρρευση δεκάδων κτιρίων, ενώ εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με μαρτυρίες έχει καταρρεύσει ένα σχολείο, εγκλωβίζοντας τους μαθητές. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης τα οποία αποτελούνται από αστυνομικούς, έχουν καταφέρει να ανασύρουν σήμερα όλη την ημέρα περίπου 900 επιζώντες.

Η κινεζική κυβέρνηση αποδέσμευσε ποσό αντίστοιχο με 29,3 εκατομμύρια δολάρια για επείγουσα οικονομική βοήθεια προς την επαρχία Κινγκάι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ads

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν πολίτες από τα ερείπια, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους. “Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε εκσκαφείς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι θαμμένοι και οι στρατιώτες προσπαθούν να τους βγάλουν με τα ίδια τους τα χέρια. Είναι πολύ δύσκολο να σώσουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια“, δηλώνει στο δίκτυο Al Jazeera ο Shi Huaji, τοπικός στρατιωτικός αξιωματούχος της περιοχής.

Ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής υπηρεσίας, Wu Yong, δηλώνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μεταβεί εκεί ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά οι σοβαρές καταστροφές στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στην μεταφορά υλικού και προσωπικού στην πληγείσα περιοχή.

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 5.000 σκηνές, 50.000 πανωφόρια και 50.000 παπλώματα στην πληγείσα ζώνη.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της θιβετιανής πόλης Qamdo. Ο σεισμός επηρέασε κυρίως της επαρχίας Yushu, της θιβετιανής περιοχή Qinghai όπου ζουν περί τις 80.000 άνθρωποι. Περισσότερα από το 85% των σπιτιών στην πόλη Jiegu έχουν καταρρεύσει, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Xinhua.