Σχετικά ομαλά πραγματοποιήθηκε η διαδικασία των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών από τις 07.00 το πρωί έως τις 19.00 το βράδυ. Περίπου στις 21.30 το βράδυ και με δεδομένο ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων, θα υπάρξει η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ads

Στην Αττική, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αθήνας, υπάρχουν αρκετά εκλογικά τμήματα που λειτουργούν με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, τον γραμματέα και μόνο ένα μέλος Εφορευτικής Επιτροπής. Με το άνοιγμα της κάλπης, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθήνας, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις αντικαταστάσεων δικαστικών αντιπροσώπων. Στις τέσσερις οι δικηγόροι δεν προσήλθαν και ορίστηκαν άλλοι, ενώ η πέμπτη περίπτωση αφορούσε εκλογικό τμήμα στη Νέα Μάκρη όπου έγινε ένσταση στη δικηγόρο, καθώς ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος στην περιοχή, και έτσι αντικαταστάθηκε από άλλον δικηγόρο.

Στην Πάτρα, σε κάποια εκλογικά τμήματα υπήρξαν μικρές καθυστερήσεις στην προσέλευση δικαστικών αντιπροσώπων, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα. Σε κάποια άλλα εκλογικά τμήματα επίσης δεν έχουν εμφανιστεί μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Ωστόσο η ψηφοφορία ξεκίνησε με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών που εμφανίστηκαν.

Απουσία μελών στις εφορευτικές επιτροπές σημειώθηκε σε εκλογικά τμήματα της Μακεδονίας. Στο εκλογικό τμήμα Βασιλικών, η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση όπως και στα εκλογικά τμήματα Αμπελοκήπων, Φιλύρου, Περαίας και Αγίου Αθανασίου, στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ads

Παράταση στην ψηφοφορία κατά μιάμιση ώρα δόθηκε στο εκλογικό τμήμα στο χωριό Παυλόπουλο του Αγράφων της Ευρυτανίας, καθώς καθυστέρησε να ανοίξει η κάλπη, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος χάθηκε στη διαδρομή και δεν μπόρεσε να φτάσει στην ώρα του. Οι κάλπες στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα θα κλείσουν στις 8:30.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν και τους ζητήθηκε να παραμείνουν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών.

Στο νομό Φλώρινας, η πλειψοφία των πολιτών που κλήθηκαν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής δεν προσήλθαν με αποτέλεσμα σε αρκετά εκλογικά τμήματα η διαδικασία να διεξαχθεί με την απρουσία μονάχα του διακστικού αντιπροσώπου.

Στο νομό Σερρών, η εισαγγελέας ζήτησε την προσαγωγή περίπου 30 ατόμων- μελών των εφορευτικών επιτροπών αλλά οι αστυνομικοί εντόπισαν μόνο δύο. Στη Νιγρίτα, ένας άνδρας – μέλος της εφορευτικής επιτροπής συνελήφθη επειδή προσήλθε μεθυσμένος και είχε φραστικό επεισόδιο με τους αστυνομικούς, στο εκλογικό τμήμα που είχαν υπηρεσία.

Στην Αχαϊα καθυστέρησε η έναρξη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό κέντρο, το οποίο δεν άνοιξε εγκαίρως.

Στην Κρήτη, στα Χανιά, σε 73 από τα εκλογικά τμήματα του νομού το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών θα μεταδοθεί από τους δικαστικούς στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Δυο δικαστικοί δεν δέχτηκαν να το παραλάβουν.

Καταγγελίες για νοθεία

Προσπάθεια αποκλεισμού του «Κινήματος στην πόλη του Ζωγράφου» καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς σημειώθηκε «απουσία ψηφοδελτίων του από όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Ζωγράφου». Αναλυτικότερα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου: «Οι προσπάθειες αποκλεισμού κάθε ριζοσπαστικής αριστερής φωνής συνεχίζονται και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με τις καταγγελία της δημοτικής Κίνησης «Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου», με την έναρξη της εκλογική διαδικασίας σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε ότι τα ψηφοδέλτια του «Κινήματος στην πόλη» σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Ζωγράφου ήταν λιγότερα από αυτά των άλλων συνδυασμών, παρότι η κίνηση είχε παραδώσει στο Δημαρχείο Ζωγράφου τα απαιτούμενα από τον νόμο, και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση από τις Υπηρεσίες του Δήμου ή τον Δήμαρχο για πιθανή έλλειψη ψηφοδελτίων. Ο αριθμός των ψηφοδελτίων ήταν τόσο μικρός ώστε στις 9 πμ ήδη έλειπαν τα ψηφοδέλτια του «Κινήματος στην πόλη του Ζωγράφου» από 4 εκλογικά τμήματα. Ο νυν Δήμαρχος κος Καζάκος, παρότι αναζητήθηκε, ήταν απών και δεν θέλησε να απαντήσει για το θέμα. Οι εκπρόσωποι του «Κινήματος στην πόλη» αναγκάστηκαν να ψάξουν μόνοι τους στο Δημαρχείο Ζωγράφου, όπου βρήκαν «κρυμμένα» ψηφοδέλτια σε διάφορα σημεία του Δημαρχείου! Καταγγέλλουμε τα περιστατικά αυτά και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στο «Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου» σε όποιες ενέργειες για την αποκάλυψη των πολιτικών υπεύθυνων της πράξης αυτής. Η προσπάθεια κάποιων με τεχνικούς τρόπους να αποκλειστεί η φωνή της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα πέσει στο κενό!»

Επιπλέον, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει πως ακροδεξιά στοιχεία, μέλη της Χρυσής Αυγής, επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τους ψηφοφόρους στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Λιοσίων. Οι ακροδεξιοί «έφυγαν άπραγοι και μετά την παρέμβαση του υποψήφιου Δημάρχου Πέτρου Κωνσταντίνου, οι υποψήφιοι και οι επόπτες ξαναμπήκαν στον χώρο» αναφέρει το δελτίο τύπου. Σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντίστοιχη προσπάθεια αποκλεισμού έγινε στο εκλογικό τμήμα της Αριστομένους 101, στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

«Πρωτοφανή απόπειρα νοθείας» κατήγγειλε ο συνδυασμός «Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη» στα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού στην Ξάνθη Μηλιαζήμ Τζεμαλή ανακάλυψε ότι στο χωριό που ψηφίζει ο ίδιος δεν υπήρχαν καθόλου ψηφοδέλτια του συνδυασμού. Σύμφωνα με την καταγγελία, το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού στην Ξάνθη Μηλιαζήμ Τζεμαλή ανακάλυψε ότι στο χωριό που ψηφίζει ο ίδιος (το Δημάριο Ξάνθης, εκλογικά τμήματα τμήματα 63, 64 και 65) δεν υπήρχαν καθόλου ψηφοδέλτια του συνδυασμού.

Έπειτα από συνεννόηση με τον δικαστικό αντιπρόσωπο έφερε ο ίδιος ψηφοδέλτια για να συνεχιστεί η ψηφοφορία. Κατόπιν τούτου άρχισε να ψάχνει αν υπάρχουν ψηφοδέλτια στα γύρω χωριά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ο ίδιος ανακάλυψε ότι στο χωριό Αιμόνιο, με 200 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, είχαν σταλεί από τη Νομαρχία περίπου 3.000 με 4.000 ψηφοδέλτια. Αντιθέτως, στη Γλαύκη στα εκλογικά τμήματα 75, 76 και 77 υπήρχε ελάχιστος αριθμός ψηφοδελτίων (περίπου 100 ενώ οι εγγεγραμμένοι είναι 400-430). Βάσει της καταγγελίας, το ίδιο συνέβη και στα εκλογικά τμήματα της Πάχνης.

Δήμαρχοι χωρίς αντίπαλο

Όπως και στη Γαύδο, τρεις ακόμα δήμοι γνωρίζουν τους δημάρχους τους πριν κλείσουν οι κάλπες, καθώς ο υποψήφιος για τον θώκο είναι ένας. Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Μακρή στον Άη Στράτη στη Λήμνο, τον Λευτέρη Παπακαλοδούκα στο δήμο Σύμης στα Δωδεκάνησα και Ευάγγελο Κότορο στο Αγαθονήσι, που από κοινοτάρχης αναβαθμίζεται σε δήμαρχο, χωρίς εκλογικό αγώνα.