Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν πρόσφατα από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα, την πρώτη στην ιστορία επανδρωμένη διαστημική πτήση. Είχαν βέβαια προηγηθεί σκυλίτσες, όπως η περίφημη Λάικα, ενώ, τρεις εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει η πρόβα τζενεράλε της πτήσης του Γκαγκάριν, μόνο που μέσα στον θαλαμίσκο υπήρχε μια άλλη σκυλίτσα, η Ζβεζντότσκα (αστεράκι) και ένα ομοίωμα, μια κούκλα σε μέγεθος άντρα, ο Ιβάν Ιβάνοβιτς. Μάλιστα, για να ελέγξουν τη λήψη, οι μηχανικοί είχαν εφοδιάσει τον Ιβάν Ιβάνοβιτς με μια μαγνητοταινία, που έλεγε «Είμαι ο κοσμοναύτης Ιβάν Ιβάνοβιτς και σας μιλώ από το Διάστημα» (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Κάποιοι ραδιοερασιτέχνες πιάσαν το μήνυμα και νόμισαν ότι προέρχεται από άνθρωπο, ή έτσι λέγεται. Πάντως, ο θαλαμίσκος αυτής της πτήσης βγήκε πριν καναδυό μήνες στο σφυρί. Όσο για τον Γκαγκάριν, σήμερα θα ήταν 77 χρονών, αλλά σκοτώθηκε λίγο μετά τα 34α γενέθλιά του, σε μια πτήση ρουτίνας.

Ads

Η πτήση του Γκαγκάριν ήταν τεράστια νίκη γοήτρου για τη Σοβιετική Ένωση και θορύβησε τη ΝΑΣΑ, η οποία ανακοίνωσε επιτάχυνση του διαστημικού της προγράμματος – και ανταπέδωσε στέλνοντας το 1969 τον Άρμστρονγκ και τους συντρόφους του στη Σελήνη. Για να τιμήσω την επέτειο, όπως θα περιμένατε ίσως, ανεβάζω το σκίτσο που είχε κάνει ο Μποστ τότε, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 16 Απριλίου 1961.

Την εποχή εκείνη, Καραμανλής και Αβέρωφ (υπουργός Εξωτερικών) είχαν πάει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά και στις ΗΠΑ, οπότε ο Μποστ τους φαντάζεται με ρώσικα ονόματα να ζητάνε από τον πρόεδρο Κένεντι να επισκευάσει το διαστημικό σκάφος τους που μπατάρει. Το σκάφος ονομάζεται… Κωστόκ, λογοπαίγνιο με τον Κώστα και το Βοστόκ των Ρώσων, και σημαίνει, βέβαια, «Δύση» (ενώ Βοστόκ σημαίνει ανατολή) επειδή οι τύχες της ΕΡΕ δύουν (αλλά και επειδή ανήκαμε εις την Δύσιν).

Ο Κένεντι έχει συνεργείο πυραύλων με ειδικότητα στο Βαλκανιζατέρ – οπότε βλέπουμε εδώ ότι ο Μποστ ήταν ο πρώτος που βρήκε το υπέροχο αυτό λογοπαίγνιο, δεκαετίες πριν από τον Ρασούλη και τον Γκορίτσα!

Ads

Πηγή: sarantakos.wordpress.com