Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα». Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις, αλλά και με αποδεκατισμό η ίδια η ανθρωπότητα. Του Γιώργου Ρούσσου

Ads

Ο Μπραντ Πιτ, προσπαθεί φιλότιμα και σχεδόν μόνος του, να θέσει σε λειτουργία ένα ιδιαίτερα περίεργο σενάριο. Στα θετικά, η έστω και μικρή σκηνή με τον καλό ηθοποιό David Morse. Στον αντίποδα, η εμφάνιση του – ίσως κορυφαίου Γερμανού ηθοποιού της γενιάς του – Moritz Bleibtreu, η οποία όμως δεν υποστηρίζετε ανάλογα από το σενάριο. Η ταινία είχε όλα τα εφόδια για να γίνει ένα νέο “28 Days Later”, αλλά η χημεία στο Σινεμά είναι κάτι το μαγικό και η συνταγή των blockbuster που διψάει για δράση, μαζί με τις σεναριακές υπερβολές, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται…

Όλα ξεκίνησαν από το μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο τρόμου του Max Brooks «Ζ Παγκόσμιος Πόλεμος» (κυκλοφορεί και στην Ελλάδα), το οποίο είναι γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο και συνιστά παράθεση μαρτυριών εκείνων που τον βίωσαν!

Βασισμένο σε εκτενείς συνεντεύξεις με επιζώντες και σημαντικά πρόσωπα της δεκάχρονης, κυριολεκτικά παγκόσμιας σύγκρουσης, το βιβλίο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής χρονικό αυτής της τρομακτικής περιόδου. Από το διαβόητο πλέον χωριό του Νέου Ντατσάνγκ στη Συνομοσπονδία της Κίνας ως τη Μάχη του Γιόνκερς στις ΗΠΑ και από το Σχέδιο Ρέντεκερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αφρικής ως τη Σύνοδο της Χονολουλού, ο Max Brooks συλλέγει μοναδικές προσωπικές μαρτυρίες ανά τον κόσμο και μας αποκαλύπτει το μέγεθος και τη φρίκη του Ζ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

image

Οι παραγωγοί Μπραντ Πιτ, Ντιν Γκάρντνερ και Τζέρεμι Κλάινερ διάβασαν το βιβλίο και ενθουσιάστηκαν. «Πέντε χρόνια πριν δεν ήξερα τίποτα περί ζόμπι. Τώρα, θεωρώ εαυτόν, ειδήμονα.» σχολιάζει ο Μπραντ Πιτ και συνεχίζει «Το βιβλίο του Brooks, αντιμετωπίζει τα ζόμπι ως πανδημία που μεταδίδεται όπως κάθε μολυσματικός ιός. Τι γίνεται όταν όλα όσα ξέραμε καθίστανται επισφαλή; Τι θα συμβεί αν όλες οι δομές που έχουμε παραβιαστούν και αποδειχτούν ανεπαρκείς; Πώς θα επιζήσουμε;» για να συμπληρώσει ο Τζέρεμι Κλάινερ πως «το παγκόσμιο εύρος – η αλληλεπίδραση ζόμπι, πολιτικής και οργανισμών- είναι που ιντριγκάρει και προσδίδει σύγχρονα, καινούργια στοιχεία σε αυτό το είδος ταινιών τρόμου.»

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η μετατροπή του πολυπρόσωπου βιβλίου, σε κινηματογραφικό σενάριο. Με βασικό πρωταγωνιστή, έναν πρώην υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών, που έχει πάει στα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη (Ρουάντα, Βοσνία) κι ενώ έχει επιλέξει να αποτραβηχτεί για να ζήσει μια φυσιολογική, οικογενειακή ζωή, αναγκάζεται, για χάρη της οικογένειας του, να εμπλακεί ενεργά. Σκοπός του είναι να βρεθεί ο Ασθενής Μηδέν και να μπει ένα τέρμα στην εξάπλωση του ιού, από τη στιγμή που ξεσπά η πανδημία…

Για αυτό το ιδιαίτερο κινηματογραφικό εγχείρημα επελέγη ο σκηνοθέτης Μαρκ Φόρστερ που σχολιάζει σχετικά: «Οι ταινίες με ζόμπι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τη δεκαετία του 1970 όπου υπήρχε μια ασάφεια στην κοινωνία. Και τώρα, λοιπόν, που βιώνουμε μια εποχή αλλαγών και σκεπτικισμού, τα ζόμπι είναι και πάλι δημοφιλή. Συνιστούν μια σπουδαία μεταφορά, αντιπροσωπεύοντας ένα είδος ασυνειδήτου και αποτελώντας έναν καθρέφτη απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε, ως ένα βαθμό, ασυνείδητοι και οφείλουμε να αφυπνιστούμε.»

image

Για τον πρωταγωνιστή Μπραντ Πιτ η ταινία είναι η ιδανική καλοκαιρινή ψυχαγωγία: «πρόκειται για μια παγκόσμια αποκάλυψη που απλά εξαπλώνεται μέσα από τα ζόμπι…». Ενώ όπως σχολιάζει ο σκηνοθέτης Μαρκ Φόρστερ: «μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Ήθελα να κάνω μια ταινία που να μοιάζει αληθινή ώστε το κοινό να θεωρεί πως, όντως, μπορεί να συμβεί αυτό που βλέπει.»

Στο πλευρό του Μπραντ Πιτ, βρίσκουμε την Μιρέιγ Ένος, στον πρώτο της βασικό κινηματογραφικό ρόλο, τον Φάνα Μοκοένα, στη δεύτερη ταινία που γυρίζει με τον Μαρκ Φόρστερ (Machine Gun Preacher), τον Ντέιβιντ Μορς (ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Μπραντ Πιτ στην αριστουργηματική ταινία Twelve Monkeys του σπουδαίου Terry Gilliam, το 1995) στο ρόλο ενός πράκτορα της CIA, τον Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ και τους Ισραηλίτες, Ντανιέλα Κερτέσζ και Λούντι Μπόκεν, γνωστό σκηνοθέτη.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=u956wHJp52E]

Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 116 λεπτά | Σκηνοθεσία:  Marc Forster | Σενάριο: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard | Παίζουν: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz