Το 5o ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας “Psarokokalo”, μια ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, διοργανώνεται και φέτος από τις 7-13 Φλεβάρη 2011 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, συλλέγοντας μια σειρά από σπουδαίες ταινίες μικρού μήκους από τα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Ads

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με 73 ταινίες από όλο τον κόσμο, αφιερώματα,, masterclasses και ταινίες που συνοδεύουν την έκθεση Brune/Blonde, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Γαλλίας.

Ενδεικτική παρουσίαση ταινιών από το Διεθνές Διαγωνιστικό

Το γαλλικό animation “Barking Island“, με χρυσό φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη του 1910, όπου οι δρόμοι είναι γεμάτοι από αδέσποτα σκυλιά.

Η “Τhe Third Rule” παρουσιάζει δύο “ρέμπελους” στα πρόθυρα της έξωσης, οι οποίοι αναζητούν λύση για τα οικονομικά προβλήματά τους µε την βοήθεια ενός γκουρού, με τον Anthony Hopkins να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του σε ταινία μικρού μήκους.

Ads

Στη συνέχεια έρχεται το γερμανικό animation “Urs“, με 34 βραβεία και με υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2011, όπου σε ένα σκοτεινό και έρημο χωριό βλέπουμε να ζει ο Urs με την ηλικιωμένη μητέρα του. Όταν εκείνος αποφασίσει να φύγει για την ηλιόλουστη κορυφή του βουνού η μητέρα του θα θελήσει να μείνει πίσω.

Η επόμενη μικρού μήκους μάς έρχεται από τη Βουλγαρία. Το “Stanka goes home” είναι η περιπέτεια της κυρίας Στάνκα, µιας ηλικιωμένης και άρρωστης γυναίκας, η οποία ανακαλύπτει ότι το ασανσέρ είναι χαλασμένο και πρέπει να ανέβει στον ένατο όροφο με τα πόδια. Αυτό που για εμάς είναι σχετικά απλό, για αυτήν γίνεται μια πρόκληση.

Το επίσης πολυβραβευμένο, ισπανικό φιλμ “The Cortege” ζωντανεύει την ιστορία του Capi, του παλαιότερου υπάλληλου του νεκροταφείου. Τα τελευταία δυο χρόνια, κάθε μήνα περιμένει τη Marta να αφήσει λουλούδια στον τάφο του άνδρα της και αυτό είναι μάλλον η τελευταία του ελπίδα για ζωή.

Τέλος, η μεξικάνικη “Second Bakery Attack” μεταφέρει στην οθόνη τον πρώτο καυγά ενός νιόπαντρου ζευγαριού, που μια ακατανίκητη πείνα τους κρατάει ξάγρυπνους. Η ταινία είναι βασισμένη σε διήγημα του Haruki Murakami και σε πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Κirsten Dunst.

Αφιερώματα

Ανάμεσα στην ποικιλία των αφιερωμάτων ξεχωρίζει αυτό στον 30χρονο Ελληνογάλλο σκηνοθέτη Romain Gavras, του οποίου οι ταινίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Προκλητικός και λογοκριμένος, ο γιος του Κώστα Γαβρά, καταφτάνει δυναμικά στο Φεστιβάλ μέσα από τα μουσικά του βίντεο και τις μικρού μήκους ταινίες του.

Ο Gavras έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό µε το music video “Stress” των Justice, που παρακολουθεί µια συμμορία ανηλίκων να τριγυρνά στους δρόμους του Παρισιού τρομοκρατώντας τον κόσμο και καταστρέφοντας περιουσίες. Ήταν τόσο αληθοφανής η απεικόνιση που οι περισσότεροι τον κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύτηκε μια αληθινή συμμορία, κινηματογραφώντας την. Το επόμενο, ακόμα πιο προκλητικό μουσικό του βίντεο, είναι το Born Free για την Μ.Ι.Α. όπου κοκκινομάλληδες έφηβοι συλλαμβάνονται από µια ομάδα ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, στη στολή της οποίας είναι ραμμένη η αμερικανική σημαία και οδηγούνται στην έρημο όπου και εξοντώνονται. Παρόλο που ο ίδιος το βλέπει ως ένα σχόλιο για την πολιτική βία εις βάρος των μειονοτήτων οποιουδήποτε λαού, η τηλεοπτική του μετάδοση απαγορεύτηκε αμέσως λόγω των εξαιρετικά ακραίων δολοφονιών και κατέβηκε από τα περισσότερα sites. Ο ίδιος απαντά πως αν ήθελε να είναι προκλητικός θα κινηματογραφούσε κάτι πραγματικά ακραίο, όπως Ναζί να βιάζουν παιδιά.

Τα αφιερώματα συνεχίζονται με το One Take Film Festival, το μοναδικό φεστιβάλ στον κόσμο που προβάλλει αποκλειστικά ταινίες μίας λήψης (μονοπλάνα) και τη θεματική 3×3. Ακόμα, αφρικανικό σινεμά, ιταλικό καθώς και ιαπωνικό και ελληνοτουρκικό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μικρομηκάδες φίλοι του Φεστιβάλ.

Psaroloco για παιδιά και εφήβους!

Το Psaroloco είναι ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών µε επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους για παιδιά και εφήβους. Καθημερινά θα γίνονται πρωινές προβολές ,κατόπιν συνεννόησης, για σχολεία και ιδρύματα.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.psarokokalo.gr/index.php

Χώροι διεξαγωγής:
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου)
Ώρες προβολών 20:00- 22:00, 22:00 – 00:00
Σάββατο & Κυριακή µία επιπλέον προβολή 18:00 – 20:00

NIXON (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός)
(Ώρες προβολών 21:00- 23:00, 23:00 – 01:00)
(Σάββατο & Κυριακή µία επιπλέον προβολή 19:00 – 21:00)

Τιµή εισιτηρίου
για κάθε προβολη: 5 ευρώ
Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους
Η είσοδος στα masterclasses, τα πάρτυ και την έκθεση είναι ελεύθερη.