Στα σκαριά βρίσκεται μια ταινία με θέμα την εξέγερση Sonderkommando στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz-Birkenau, στην οποία πρωτοστάτησαν οι 135 Έλληνες εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Metaphor Entertainment, LLC. Τη σκηνοθεσία της ταινίας που θα ξεκινήσει να γυρίζεται την άνοιξη του 2011, θα έχει ο Δημήτρης Βόρρης, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο με τον Μιχάλη Κοκκινάρη.

Ads

«Πρόκειται για μία από τις πιο ηρωικές σελίδες της παγκόσμιας και της ελληνικής ιστορίας. Οι Έλληνες Εβραίοι είχαν το θάρρος και το κουράγιο να επαναστατήσουν κάτω από απελπιστικές συνθήκες. Δεν παραιτήθηκαν. Δεν έσκυψαν το κεφάλι. Εξεγέρθηκαν. Αυτά τα ιστορικά γεγονότα έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τον Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι σε αυτή την ταινία δεν έχουμε μια στρατιωτική δύναμη ολιγάριθμων γενναίων επίλεκτων εναντίον μίας αυτοκρατορίας, αλλά συνηθισμένους, καθημερινούς ανθρώπους φυλακισμένους, παγιδευμένους, εγκαταλελειμμένους – από τους Συμμάχους, και τους συγκρατούμενούς τους – σε ένα από τα πιο “σκληρά“ στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης» δήλωσε ο σκηνοθέτης και συμπλήρωσε: «Ήταν πεινασμένοι, βασανισμένοι, κακοποιημένοι, άρρωστοι, οπλισμένοι μόνο με ένα πανούργο σχέδιο και αυτοσχέδια όπλα, ενάντια στην αυτοκρατορία του Τρίτου Ράιχ. Εξεγείρονται και ανατινάζουν τα κρεματόρια. Πεθαίνουν με τη γαλανόλευκη, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Είναι ήρωες. Είναι Έλληνες».

Επιστημονικός συνεργάτης της παραγωγής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Steven Β. Bowman, ο οποίος χαρακτηρίζεται αυθεντία στην ιστορία των Ελλήνων εβραίων. «Είμαι κατενθουσιασμένος που θα συνεργασθώ με τον Δημήτρη σε μια κινηματογραφική παρουσίαση ενός σημαντικού, αλλά παραμελημένου κεφαλαίου στη χιλιετή ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, δηλαδή τον ηρωισμό τους, το δράμα και την αγωνία τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο καθηγητής Bowman, από τον οποίο η εταιρεία παραγωγής απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου του «Τhe Agony of Greek Jews 1940-1945».

Επίσης, έχει αποκτήσει και τα δικαιώματα της αυτοβιογραφίας του Heinz Salvatore Kounio «Α Liter Of Soup and Sixty Grams of Bread», ενός από τους ελάχιστους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, από τη Θεσσαλονίκη. «Είναι τιμή μου ότι αυτό το βιβλίο ήταν η έμπνευση για την ταινία του Δημήτρη Βόρρη» δήλωσε ο κ. Kounio.

Ads

O πρόεδρος της Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβούλιου, Δαυίδ Σαλτιέλ, σε γραπτή δήλωση με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2010, καλεί «όλα τα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας παγκοσμίως (…) να στηρίξουν την παραγωγή της ταινίας με κάθε δυνατό τρόπο».
Οι Εβραίοι Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης αριθμούσαν πληθυσμό περίπου εβδομήντα χιλιάδων ατόμων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το Ολοκαύτωμα όμως, απέμειναν περίπου 1.000 άτομα.

Το καστ της ταινίας θα περιλαμβάνει Ευρωπαίους και Αμερικανούς ηθοποιούς και αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.