– Κάρεν: Ποτέ δεν θα ερχόταν τόσος κόσμος στη δική μου κηδεία.
– Μάικλ: Αααχ, Κάρεν, θα έρθω εγώ. Και, ξέρεις.. θα φέρω και συνοδό.
(Η Μεγάλη Ανατριχίλα – The Big Chill του 1983)

Ads

Του Γιώργου Ρούσσου

Το 3o Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, που ξεκίνησε εντυπωσιακά για φέτος τις προβολές του με την πρεμιέρα της νέας ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ,«Πριν τα Μεσάνυχτα» (Before Midnight), συνεχίζει αυτή την Πέμπτη 27 Ιουνίου με την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του Λόρενς Κάσνταν, “Η Μεγάλη Ανατριχίλα” (The Big Chill) του 1983, με τους τους Γκλεν Κλόουζ, Κέβιν Κλάιν, Γουίλιαμ Χάρτ, Μέρι Μπεθ Χερτ, Τομ Μπέρεντζερ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ και Μεγκ Τίλι.

Ο σκηνοθέτης Λόρενς Κάσνταν, ήταν ήδη 34 ετών όταν συνέδεσε το όνομά του με μία από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές αναμνήσεις της δεκαετίας του 1980. Είχε ήδη σημειώσει δυο πολύ μεγάλες σεναριακές επιτυχίες, το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού», όπως και ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο την «Εξαψη». Ταινίες οι οποίες στάθηκαν αρκετά καλά, ώστε να πείσουν το στούντιο της Columbia να τον αφήσει ανενόχλητο να συσπειρώσει μια ομάδα όχι ιδιαιτέρως γνωστών ηθοποιών (με εξαίρεση ίσως τον Γουίλιαμ Χαρτ) στην πραγματοποίηση ενός σεναρίου που για αυτόν αφορούσε κάτι πολύ προσωπικό.

Ads

image

Η ταινία μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1960, όπου με αφορμή την αυτοκτονία ενός φίλου τους, μια παρέα οκτώ ατόμων, όλοι τους παιδιά της επαναστατημένης γενιάς και σήμερα πλέον ώριμοι πολίτες, περνούν ένα Σαββατοκύριακο μαζί και προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν τους δεσμούς που τους ένωναν τα προηγούμενα χρόνια…

Η ταινία θα προβληθεί αυτή την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:00 στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την Ευγενική Υποστήριξη του ΕΟΤ και με υποστηρικτές, τον Δήμο Αθηναίων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας. Να σημειώσουμε τέλος ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.