Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, κάλεσε χθες τη Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, τονίζοντας ταυτόχρονα «πριν αποχαιρετήσουμε άλλους νέους δημιουργούς είναι σημαντικό κάποιος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τα πράγματα, να πει ότι: ναι, γίνεται». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής.

Ads

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συνεδρίαση ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου (με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ) στην οποία «πρωταγωνίστρια» ήταν η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και τις βραβεύσεις της σε διεθνή φεστιβάλ, ο κ. Γερουλάνος είπε πως «όλοι χρωστάμε σε κάποιον ένα «ναι, γίνεται», στην σημερινή γενιά, στην προηγούμενη που υπέφερε αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται». Αιτιολόγησε πως «αν τα καταφέρουμε, αυτός ο τόπος που τόσα έχει να αναδείξει θα μπορέσει επιτέλους να αναδείξει ό,τι πιο αξιόλογο έχει: τους ανθρώπους του».

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε ειδικά στους στόχους του νομοσχεδίου για:
– Αύξηση των χρημάτων που πηγαίνουν στην παραγωγή (εκτός των φορολογικών κινήτρων) με μέτρα κυρίως την ανακατανομή των κονδυλίων, την ορθότερη αξιοποίηση των πόρων, την διαφάνεια και τη λογοδοσία από τους οργανισμούς, με απλούστερες, καθαρότερες δομές και ενισχυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς
– Αύξηση των πηγών των χρημάτων με την συμμετοχή ιδιωτών (τα τηλεοπτικά κανάλια, τα συνδρομητικά, τους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και τη δημόσια τηλεόραση), την δημιουργία μηχανισμών και την προσέλκυση ξένων παραγωγών.
– Πάταξη της γραφειοκρατίας που «παρακρατούσε κονδύλια από τους μηχανισμούς της Πολιτείας, και τώρα κατευθύνονται στην παραγωγή. «Αυτό από μόνο του είναι μια τομή στον τρόπο που γινόντουσαν τα πράγματα μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Γερουλάνος.

Υπερασπιζόμενη τον προτεινόμενο νόμο η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Π. Ζούνη ανέφερε ότι έχει ως ξεκάθαρη προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας και τόνισε ότι «διαγράφει αυστηρά το πλαίσιο για τα μείζονα» ενώ «αφήνει το περιθώριο ορισμού της πολιτικής από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ευθύνη».

Ads

Ο Αθ. Δαβάκης, εκ μέρους της ΝΔ, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «ψυχρό κατασκεύασμα» που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων του χώρου, ενώ καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν διεξήγε διάλογο με τους φορείς της ελληνικής κινηματογραφίας παρά μόνο με μια «μικρή ομάδα, που εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα».

«Στόχος των πολιτικών της ΕΕ είναι να οικοδομηθεί μια μεγάλη καθετοποιημένη κινηματογραφική βιομηχανία στα πρότυπα της χολιγουντιανής» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιω. Ζιώγας τονίζοντας ότι «σε αυτό το περίγραμμα εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος ως αποτέλεσμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου αλλά επισήμανε πως το νομοθέτημα επιδέχεται βελτιώσεων.

Κατά του σχεδίου νόμου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τάσο Κουράκη να τονίζει ότι δεν εκφράζει μέριμνα για την κινηματογραφική παιδεία ενώ απουσιάζουν οι αναφορές στον σκηνοθέτη, δεν έχει προβλέψεις για τις ταινίες μικρού μήκους κ.α.

«Φέρνει καινούργια πράγματα» είπε ο Γρ. Ψαριανός δηλώνοντας ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές – μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς – είναι θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα σημεία που πρέπει ή να βελτιωθούν ή να ξεκαθαριστούν.