Αφού ξεπέρασε τον σκόπελο της πιθανής αναβολής του, λόγο οικονομικών δυσκολιών και του δυσθεώρητα μεγάλου χρέους που έχει ήδη συσσωρευτεί, το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Εϊπίδη, θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου, με προσανατολισμό όπως δήλωσε κι ο ίδιος, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, ακριβώς επειδή είναι: «ο προπομπός αυτών που θα έρθουν στην κινηματογραφική τέχνη».

Ads

Του Πάνου Κατσαχνιά

Το σημαντικό αυτό κινηματογραφικό ραντεβού, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην ιστορική έδρα του θεσμού, σινέ «Ολύμπιον» και σινέ «Παύλος Ζάννας», καθώς και στις αίθουσες του λιμανιού «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα», όπως και στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
 Προσαρμογή στις ανάγκες των καιρών είναι και η μείωση των μελών της κριτικής επιτροπής από 7 σε 5 μέλη, αλλά και της τιμής του εισιτηρίου στα 6 ευρώ, καθώς βέβαια ισχύει και η δωρεάν είσοδος σε ανέργους και φοιτητές, από την έναρξη κάθε πρωί μέχρι την 13:00 στις αίθουσες στο λιμάνι και μέχρι τις 15:00 στο «Ολύμπιον».

Αξιοσημείωτο στοιχείο φέτος είναι ότι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ πολλοί, νέοι κυρίως, έλληνες δημιουργοί που πέρυσι απείχαν. Πράγμα πολύ σημαντικό, όπως τονίστηκε, αν αναλογιστούμε την εντυπωσιακή ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου και των διακρίσεων που αυτός λαμβάνει σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και η «επιθετική προώθηση» των ελληνικών ταινιών, θα αποτελέσει την φετινή πολιτική του φεστιβάλ ως προς τον τομέα αυτό, με καλεσμένους γι’ αυτόν τον λόγο από το εξωτερικό, πολλούς σκηνοθέτες, παραγωγούς και δημοσιογράφους.

Ads

Ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, που θα ξεκινήσουν με την ταινία «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ και θα τελειώσουν με την ταινία ο «Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, σπάνια αφιερώματα, τιμητικές εκδηλώσεις, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν για δέκα μέρες την πόλη της Θεσσαλονίκης σε έναν τόπο ανακάλυψης και συμμετοχής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Ειδικότερα έχουμε: 16 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό μεταξύ των οποίων 2 ελληνικές, οι οποίες και θα διεκδικήσουν το Χρυσό, Αργυρό και τον Χάλκινο «Αλέξανδρο». Επιπλέον θα συμμετέχουν και στην διαδικασία ψηφοφορίας του κοινού «Fisher». Για το βραβείο αυτό θα διαγωνιστούν κι άλλες 21 ελληνικές ταινίες παραγωγής 2010, τόσο σε φιλμ όσο και σε ψηφιακό φορμά.

Τέλος, ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναβιώνει και επαναφέρει από εφέτος το πολύ επιτυχημένο παράλληλο τμήμα του θεσμού: «Νέοι Ορίζοντες», που διηύθυνε από το 1992 έως το 2005, υπό τον νέο τίτλο: «Ανοιχτοί Ορίζοντες», έχοντας στόχο όπως λέει ο ίδιος: «να κερδίσει τον θεατή που απλά περπατά στον δρόμο έξω από τις αίθουσες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, ώστε να μπει μέσα και να συμμετάσχει».