Με αφορμή την οικονομική κρίση του τελευταίου χρόνου και με την κεφαλαιοκρατία να φαίνεται λιγότερο υγιής από ποτέ, ο Βρετανός καλλιτέχνης Phil Collins, στα πλαίσια ενός μικρού μήκους φιλμ που ετοιμάζει, αναζητάει τους πρώην καθηγητές του μαρξισμού στη Ρωσία και τη Γερμανία με σκοπό να ακούσει τις απόψεις τους και τις προοπτικές τους σε έναν κόσμο χωρίς σοσιαλισμό.

Ads

«Φέτος είχαμε την 20η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αναλογιζόμενος τις αλλαγές που έγιναν στη Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια άρχισα να αναρωτιέμαι τι συνέβη στους καθηγητές του μαρξισμού μετά το 1989. Δούλεψαν ξανά σαν καθηγητές; Βρήκαν νέες δουλειές;», δήλωσε ο Collins σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένα ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Μαρξιστική οικονομική θεωρία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τη Γερμανία. Το πρώτο μέρος της δουλειάς του Βρετανού θα περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με πρώην Ρώσους και Ανατολικογερμανούς καθηγητές του μαρξισμού και του λενινισμού.

«Δεν έχει σημασία τι δουλειά κάνουν τώρα αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μου πουν κατά πόσο άλλαξε η σχέση τους με το μαρξισμό στο πέρασμα των χρόνων, εφόσον φυσικά έγινε αυτό, σε πια δεκαετία τον πίστεψαν περισσότερο και πότε άρχισαν να τον απομυθοποιούν», δηλώνει ο Collins.

Ads

Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τα παιδιά άρχιζαν να μελετούν τον μαρξισμό και το λενινισμό από το σχολείο ως τμήμα της ιστορίας και συνέχισαν στο πανεπιστήμιο όπου ο μαρξισμός διδασκόταν με διαφορετικούς τίτλους, όπως η μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία, η πολιτική οικονομία, ο επιστημονικός κομμουνισμός και ο ιστορικός και διαλεκτικός υλισμός.

Ένας πρώην καθηγητής του μαρξισμού που δεν έχει παραπλανηθεί από τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο σκέψης είναι ο Boris Kagarlitsky, ο οποίος είναι πολιτικός σχολιαστής καθώς και διευθυντής του Ιδρύματος Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων. Ο κ. Kagarlitsky εμφανίζεται δύσπιστος στο αν θα βρεθούν πραγματικοί καθηγητές του μαρξισμού.

«Δεν ξέρω κανέναν που δίδασκε τη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία πριν από το 1991 και να πέρασε άσχημα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά έγιναν πολιτικοί επιστήμονες και άρχισαν να διδάσκουν τον αντι-κομουνισμό. Δεδομένου ότι κανένας από αυτούς δεν πίστεψε ποτέ στο μαρξισμό, το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάξουν την επιγραφή στην πόρτα του πανεπιστημιακού τμήματός τους και να γράψουν πολιτική επιστήμη», δήλωσε ο κ. Kagarlitsky.

«Σήμερα στη Ρωσία, υπάρχουν τόσοι πολιτικοί επιστήμονες όσοι ήταν κάποτε οι καθηγητές του μαρξισμού. Αυτοί οι άνθρωποι αποτέλεσαν κάποτε εργαλείο της κυβερνητικής προπαγάνδας και αυτό συνεχίζουν να είναι και σήμερα», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο κ. Collins θα ζητήσει βοήθεια από το κομουνιστικό κόμμα της Ρωσίας, από το μουσείο ιστορίας της χώρας αλλά και από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας ώστε να βρει τους καθηγητές. Μάλιστα ήδη βρίσκεται στη Γερμανία όπου έχει βρει ήδη δύο πρώην καθηγητές του μαρξισμού που θα τον βοηθήσουν στην έρευνά του. Ο ένας εργάζεται ως κοινωνιολόγος ενώ ο άλλος ως μεταφραστής για τους μετανάστες.

Το φιλμ θα έχει τίτλο «Marxism Today», θα έχει διάρκεια 60 λεπτών και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στο νέο έτος στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Βρετανό καλλιτέχνη το φιλμ δεν έχει σκοπό να προβάλλει μια συγκεκριμένη άποψη του μαρξισμού. Από την άλλη αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία, προβάλλοντας παράλληλα την ιστορία όσων δίδαξαν κάποτε ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά συστήματα της ιστορίας.

Πηγή: Courrier International.com