Ads

«Cinematon» ονομάζεται η ταινία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του σινεμά. Γυρίστηκε από το Γάλλο σκηνοθέτη Gerard Courant ο οποίος δούλεψε για 30 ολόκληρα χρόνια με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ταινίας διάρκειας… 150 ωρών!

Το βασικό αντικείμενο της ταινίας του Courant είναι η μαγνητοσκόπηση κινηματογραφιστών, δημοσιογράφων, σεναριογράφων, σκηνοθετών και άλλων προσωπικοτήτων για 3,5 λεπτά τον καθένα. Σχηματίζεται έτσι μια διαδοχή από χιλιάδες «πορτρέτα» μπροστά στην κάμερα, όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει το τι ακριβώς επιθυμεί να «κάνει» ή να «μην κάνει» μπροστά στην κάμερα: άλλοι παραμένουν ακίνητοι κοιτάζοντας το φακό επί 3,5 λεπτά, άλλοι κινούνται, μιλούν, χαμογελούν ή καπνίζουν. Υπάρχει, ωστόσο, ένας περιορισμός: μόνο μία λήψη είναι εφικτή και τα πλάνα που προκύπτουν είναι αυτά που θα προβληθούν οριστικά.

Διάσημοι σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές όπως ο Ken Loach, ο Jean-Luc Godard, ο Roberto Benigni, ο Samuel Fuller και ο Terry Gillia παρελαύνουν μπροστά στην κάμερα του Courant, σχηματίζοντας μια σειρά από «ζωντανά πορτρέτα» μοναδικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.