Σίγουρα θέλει γερό στομάχι για να δει κανείς την ταινία «Η Περίπτωση Ευρυδίκη» του Φρέντυ Βιανέλλη, που δε δίστασε να εισβάλλει στον κόσμο της πρέζας, καταγράφοντας χρήστες να κάνουν ενέσεις ηρωίνης στο κέντρο της Αθήνας και τριγυρνώντας στα καταφύγιά τους…

Ads

Ηρωίδα της ταινίας, η 22χρονη Ευρυδίκη που κατάφερε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, μέσω της αλληλογραφίας που αντάλλασσε με την ψυχοθεραπέυτριά της, Κατερίνα Μάτσα. Η ιστορία είναι ήδη γνωστή από το βιβλίο που εξέδωσε η ίδια η ψυχοθεραπεύτρια και από το θεατρικό που σκηνοθέτησε η Όλια Λαζαρίδου, σκηνές του οποίου παρεμβάλλονται συχνά στην ταινία του Βιανέλλη και έρχονται σε αντιπαραβολή με τη σκληρή αθηναϊκή καθημερινότητα των ναρκωτικών.

Ο Φρέντυ Βιανέλλης μίλησε για την εμπειρία του στο tvxs και σχολίασε τις «περιπτώσεις» του Κωνσταντίνου Ριζόπουλου και του Αχιλλέα Δεσποτάκη, δυο πλέον υγιέστατων ανθρώπων που καλούνται σήμερα να τιμωρηθούν με τετραετή κάθειρξη για μικροαδικήματα που σημειώθηκαν χρόνια πριν και υπό την επήρεια ουσιών.

Όπως μας ενημερώνουν εκπρόσωποι του 18άνω σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:

Ads

«Ο Κωνσταντίνος Ριζόπουλος έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης για τον Άρειο Πάγο και αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Το δικαστήριο έχει οριστεί για τις 6/10/2010. Μέχρι τότε διώκεται. Η δίωξη θα σταματήσει μόνο αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημά του»

«Ο Αχιλλέας Δεσποτάκης, επίσης έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης για τον Άρειο Πάγο και αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Δεν έχει οριστεί ακόμα το δικαστήριο. Και αυτός διώκεται. Από το Υπουργείο δεν υπήρξε καμία απάντηση. Το Σεπτέμβρη τα μέλη της επανένταξης του 18άνω θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος».

Η «Περίπτωση Ευριδίκη» προβάλλεται στο πλαίσιο του 2ου Health Film Festival, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, στις 11:30 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ορφέας με την παρουσία του σκηνοθέτη. Αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στο διαγωνιστικό μεγάλου μήκους.

Συνέντευξη: Νάνσυ Φαφούτη