Ads

Η Ακαδημία Τεχνών και Επιστήμης του Κινηματογράφου ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες ότι 248 ταινίες είναι υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ένας καλός τρόπος να θυμηθούμε τις ταινίες που διανεμήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2010 είναι να δούμε μια ρετροσπεκτίβα, ένα «κολάζ» εικόνων από μονταρισμένα τρέιλερ που «ανέβηκαν» στο YouTube.

Τα βίντεο διαρκούν από πέντε έως επτά λεπτά αλλά οι δημιουργοί τους χρειάστηκαν πάρα πολλές ώρες για να συλλέξουν τις εικόνες από τα τρέιλερ των ταινιών και να καταλήξουν σε μια περίληψη, μέσα από την τέχνη του μοντάζ, που θα παρουσιάζει τον κινηματογραφικό πλούτο του 2010 σε όλο του το εύρος. Ανεξάρτητες παραγωγές, μεγάλες επιτυχίες, ταινίες τρόμου και animation, όλα είναι εδώ. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι οι τρεις δημιουργοί μοιράζονται την ίδια αγάπη για τον κινηματογράφο.

«Cinema 2010»: Ο Kees van Dijkhuizen κάνει μια αναδρομή από το «Άσε το Κακό να Μπει» μέχρι το «The Town» του Μπεν Άφλεκ, με σάουντρακ των φετινών ταινιών, δηλώνοντας ότι «Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης, όλες οι ταινίες πήρανε ρίσκο, από το Inception μέχρι μικρότερες παραγωγές όπως το Buried και το Splice».

«Filmography 2010»: Η Gen Ip, φοιτήτρια από τον Καναδά, εμπνευσμένη από τη δουλειά του Kees δημιούργησε βίντεο, στο οποίο περνάνε από μπροστά μας 270 ταινίες μέσα σε έξι λεπτά.

«Cinescape 2010»: Ο Matt Shapiro παρουσιάζει τις ταινίες της χρονιάς, υπό τους ήχους του «A Dustland Fairytale» των The Killers’. «Η απόδραση μέσα στον κόσμο μιας ταινίας είναι μια παγκόσμια εμπειρία, που όλοι λαχταράμε, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε ή πόσο πολύ διαφέρουν τα γούστα μας» γράφει χαρακτηριστικά ο δημιουργός του βίντεο.

Απόδοση: Τζένη Τσιροπούλου

Ads