Ads

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή χθες ο αγαπημένος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού σινεμά, Αλέκος Τζανετάκος. Ο λαοφιλής ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση κοιλιακής αορτής.

Ο Αλέκος Τζανετάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου του Σταυράκου. Στο θεατρικό σανίδι ανέβηκε για πρώτη φορά το 1957, σε τουρνέ ανά την Ελλάδα με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου. Με τον θεατρικό «τρελό του Λούνα Πάρκ» σημείωσε μεγάλη επιτυχία, παράσταση στην οποία είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση και η οποία περιόδευσε στις ΗΠΑ.

Το 1957 πρωτοεμφανίζεται και στον κινηματογράφο, στην «αρπαγή της Περσε»όνης» και ακολουθεί μια σπουδαία καριέρα β’ ρόλων δίπλα σε μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου όπως οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Μαίρη Αρώνη, Νίκος Σταυρίδης, Ρένα Βλαχοπούλου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βουτσάς, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δέσποινα Στυλιανοπούλου κ.α. Συμμετείχε σε πλήθος παραγωγών της Φίνος Φιλμς, ταινίες από τις οποίες και κέρδισε τον τίτλο του «παιδιού της φάπας» ή «καρπαζοεισπράκτορα», όπως είχε πει κι ο ίδιος, αφού οι ρόλοι του επέβαλαν… να πέφτει η φάπα σύννεφο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πήρε την απόφαση να αποχωρίσει από το θέατρο και ασχοληθεί με τη συγγραφή 170 σεναρίων που γυρίστηκαν βιντεοταινίες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αργότερα, απομακρύνθηκε εντελώς από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Ads

Ο Αλέκος Τζανετάκος ήταν πρωταθλητής σε αγώνες μοτοσικλέτας και είχε κερδίσει 10 κύπελλα.

H κηδεία θα γίνει την Τρίτη, 13 Απριλίου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.