Αναβαθμισμένο ποιοτικά και ποσοτικά θα είναι φέτος το 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που ξεκινάει στις 19 Σεπτεμβρίου. Φέτος για πρώτη φορά θα πλαισιώνουν το Φεστιβάλ, προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται στο εμπορικό κέντρο Δράμας και στις γειτονιές.

Ads

 
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα πλαισιώνεται από μουσικά και θεατρικά δρώμενα με στόχο να προετοιμάσουν το κοινό για το φεστιβάλ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Παγκράτης Ιορδανίδης δήλωσε «Ουσιαστικά εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι, όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να γνωρίσει το Φεστιβάλ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διοργανώσεις είχαν μια αστοχία, ήταν μακριά από τον κόσμο και ο θεσμός απευθύνονται μόνο στους λίγους. Αυτό θέλουμε να αλλάξει. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες η πόλη της Δράμας και οι δημότες θα ζουν στο ρυθμό του Φεστιβάλ, αυτού του σημαντικού θεσμού για τη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας».

 
Το Φεστιβάλ πρόκειται επίσης να ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Το Φεστιβάλ Ταινιών ταξιδεύει». Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γνωστοποιήσει σε ευρύ κοινό έργα νέων κινηματογραφιστών. Επιπλέον, θα παρουσιάζονται ταινίες που είχαν βραβευτεί σε παλαιότερους διαγωνισμούς, σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Δράμας.

 
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις νέες κινηματογραφικές δημιουργίες. «Σε πείσμα των καιρών, η κινηματογραφική παραγωγή, εστιάζοντας στις ταινίες μικρού μήκους, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Υπήρξε αυξημένος αριθμός αιτήσεων, μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι νέοι κινηματογραφιστές ίσως και μέσα από την οικονομική κρίση βρίσκουν στοιχεία που μπορούν να τα αναδείξουν καλλιτεχνικά και κινηματογραφικά. Έτσι λοιπόν στο φετινό ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν 75 ταινίες από τις συνολικά 250 που έχουν υποβληθεί. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος για μια χώρα μικρή «κινηματογραφικά» όπως η δική μας».

Ads

 
Επισημαίνει δε ότι «συμμετέχουν πολύ αξιόλογες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο με την παρουσία γνωστών ξένων σκηνοθετών. Κι αυτό γιατί, στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ταινίες μικρού μήκους δεν είναι προνόμιο των νέων κινηματογραφιστών δεδομένου ότι και μεγάλοι σκηνοθέτες επιστρέφουν σε αυτή την -αυτάρκη καλλιτεχνικά- κατηγορία».

 
Οι συμμετέχοντες, στο 34ο κεντρικό πρόγραμμα και το 5ο ψηφιακό πρόγραμμα Digi2011 είναι 75. Στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο οποίο θα λάβουν μέρος κινηματογραφιστές από Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Κορέα και ΗΠΑ θα συμμετέχουν 54 ταινίες από 43 χώρες. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Δήμος Αβδελιώτης.