Ads

Στις 12 Ιουλίου του 2006 ξεκίνησε ο πόλεμος του Λιβάνου (ή Πόλεμος του Ιουλίου) ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στις ισραηλινές δυνάμεις, ο οποίος διήρκεσε 34 μέρες, στα σύνορα Λιβάνου-βόρειου Ισραήλ.

Oι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Χεζμπολάχ προς τα ισραηλινά σύνορα και επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες στο ισραηλινό έδαφος, με οκτώ Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς και δύο αιχμαλώτους, επιχείρηση που είχε την ονομασία “Επιχείρηση: Αληθινή υπόσχεση”. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της υπόσχεσης του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Σείχη Χασάν Νασραλάχ, να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους ανταλλάξει με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους υπό την κατοχή του Ισραήλ.

Το Ισραήλ απάντησε με εναέριες επιθέσεις και ναυτικό αποκλεισμό, προκαλώντας το θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπων και μεγάλων καταστροφών στις λιβανέζικες υποδομές, μεταξύ αυτών και του διεθνούς αεροδρομίου της Βυρητού, στο οποίο ενδέχεται να υπήρχαν όπλα και εφόδια της Χεζμπολάχ. Υπήρξαν κατηγορίες για χρήση υπέρμετρης βίας από την ισραηλινή πλευρά. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι το ένα τρίτο των θυματων ήταν παιδιά.

Στις 11 Αυγούστου βρέθηκε συμβιβαστική λύση μέσω των Ηνωμένων Εθνών, με τον ισραηλινό αποκλεισμό να λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Η Χεζμπολάχ καθοδηγείται από τη Συρία και το Ιράν, γεγονός που εξηγεί την ανησυχία ΗΠΑ-Ισραήλ για την μετεξέλιξη του Ιράν σε πυρηνική δύναμη.

Ads