Στις 16 Αυγούστου 1960 ανοίγει μια καινούργια σελίδα για την Κύπρο. Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται πραγματικότητα. Η σημαία της, που κυματίζει στη Βουλή και σε όλα τα δημόσια κτίρια, επιβεβαίωνε ότι η Μεγαλόνησος θα κατείχε πλέον μια θέση στο χάρτη των ανεξάρτητων κρατών.

Ads

Η ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου ακολούθησε τη λήξη του επαναστατικού αγώνα ‘55–‘59 κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας και την υπογραφή της πολύκροτης συμφωνίας της Ζυρίχης που έγινε στις 11 του Φλεβάρη 1959 στο κυβερνείο, γνωστό στους περισσότερους σήμερα ως προεδρικό μέγαρο, με την παρουσία αντιπροσώπων των τριών εγγυητριών Δυνάμεων: Αγγλίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Η Συμφωνία εξασφάλιζε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας.

Η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε στην αίθουσα του μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου. Ο μέχρι τότε Βρετανός κυβερνήτης, Σερ Χιού Φουτ, ανήγγειλε την προκήρυξη της Βασίλισσας της Αγγλίας, με την οποία επισημοποιούταν η αποχώρηση της αγγλικής κυριαρχίας από το νησί, εκτός των περιοχών, βέβαια, όπου υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις, όπως όριζε η Συνθήκη της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Πρώτος πρόεδρος της Μεγαλονήσου εκλέχθηκε ο Μακάριος, ενώ το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου έγινε υποστολή της αγγλικής σημαίας στο μέγαρο του κυβερνείου και έπαρση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την αμέσως επόμενη μέρα οι μηχανισμοί του νέου κράτους μπήκαν σε λειτουργία, ο κατάλογος των υπουργών συμπληρώθηκε, οι βουλευτές των δύο κοινοτικών Βουλών είχαν ήδη εκλεγεί και το παλιό κυβερνείο μετονομάστηκε σε Προεδρικό Μέγαρο.

Η απαγκίστρωση της Κύπρου από την Αγγλία αποτέλεσε στη συνείδηση των κατοίκων του νησιού σημαντικό βήμα και γέννησε ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα με καλύτερες και ειρηνικές μέρες. Σημειώνεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ένα χρόνο μετά ανακηρύχθηκε σε ισότιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σταθμό αποτελεί και η ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου 1961, όταν η Κύπρος εντάχθηκε ως ιδρυτικό μέλος στο Κίνημα Αδέσμευτων και στην Βρετανική Κοινοπολιτεία – οργανισμός των χωρών πρώην αποικιών της Βρετανίας.

Ads