Σαν σήμερα, το 1431, η Jeanne d’Arc, κόρη αγρότη που οδήγησε τον γαλλικό στρατό σε αρκετές νικηφόρες μάχες στο πλαίσιο του Εκατονταετούς Πολέμου επικαλούμενη την θεϊκή καθοδήγηση, οδηγείται στην πυρά. Σήμερα, η Jeanne d’Arc, γνωστή σε εμάς για τις… ανύπαρκτες φωνές που άκουγε, αποτελεί τρανταχτό όνομα στη λίστα των αγίων προστατών αλλά και στρατιωτικών της Γαλλίας.
Ads
Ο εκατονταετής πόλεμος ξεκίνησε το 1337, όταν προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με την διαδοχή στο θρόνο της Γαλλίας ανάμεσα στον οίκο των Valois και των οίκο των Anjou ή αλλιώς Plantagenet. Ο Οίκος των Valois διεκδικούσε τον τίτλο του Βασιλιά της Γαλλίας ενώ οι Plantagenet από την Αγγλία υποστήριζαν ότι ήταν βασιλειάδες της Γαλλίας και της Αγγλίας, αφού είχαν ρίζες στη Γαλλία. Ο γαλλικός στρατός μαχόταν στο πλευρό και του ενός οίκου και του άλλου, ενώ η Βουργουνδία και η Ακιτάνη προσέφεραν τη στήριξή τους στους απόγονους των Anjou της Νορμανδίας.
Την εποχή που ήρθε στη ζωή η Jeanne d’Arc, λοιπόν, ο βασιλιάς της Γαλλίας Charles VI υπέφερε από κρίσεις παραφροσύνης ενώ γύρω του οι συγγενείς του αλληλοσπαρασσόταν για το τί μέλλει γενέσθαι με το θρόνο και τη διαδοχή. Υπολογίζεται ότι η Jeanne ήρθε στη ζωή γύρω στα 1412, λίγα χρόνια πριν από την ιστορική νίκη των Άγγλων στη μάχη του Agincourt κι ενώ οι βασιλικές φατρίες της Γαλλίας αλληλοσπαρασσόταν.
Όπως κατέθεσε η ίδια στη δίκη της, βίωσε το πρώτο της όραμα το 1424, σε ηλικία 12 ετών, όντας σε ένα χωράφι όπου άκουσε φωνές. Όπως είπε, όταν οι φωνές έπαψαν, άρχισε να κλαίει γιατί ήταν πάρα πολύ όμορφες. Η ίδια κατέθεσε ότι ο Άγιος Μιχαήλ, η Αγία Αικατερίνη και η Αγία ΜΑργαρίτα ήταν αυτοί που της ζήτησαν να εκδιώξει τους Άγγλους από τη Γαλλία.
Στα 16 της φέρεται να πραγματοποιεί μια αξιοθαύμαστη πρόβλεψη για τη μάχη που εξελισσόταν κοντά στην Orléans, με αποτέλεσμα να της επιτραπεί να επισκεφθεί τη βασιλική αυλή στη Chinon, όπως επιθυμούσε. Εκεί συνομίλησε με τον βασιλιά Charles VI, εντυπωσιάζοντας τον, όπως αναφέρουν τα κείμενα της εποχής, αλλά όχι μόνον αυτόν. Η Jeanne d’Arc ήταν η μόνη ανάσα ελπίδας για έναν στρατό που είχε υποστεί την μία ήττα πίσω από την άλλη για χρόνια στη σειρά, εξηγεί ο Stephen W. Richey, και με την παρέμβασή της, ο πόλεμος έγινε ένας Ιερός Πόλεμος.
Στις 29 Απριλίου 1429 η Jeanne φτάνει στην πολιορκία της Orléans. Εννέα μέρες υπό ητν ηγεσία της ο στρατός της Γαλλίας σημειώνει την πρώτη ανατροπή στην πορεία του πολέμου και η πόλη πέφτει. Η Jeanne ζητά την βασιλική άδεια να προχωρήσει προς την Reims – την οποία επιτυγχάνει να κατακτήσει, μαζί με πολλές άλλες μάχες και πόλεις στην πορεία. Εν τέλη, η «αγία» πολεμίστρια αιχμαλωτίζεται από Βουργουνδούς στις 23 του Μάη 1430 και αιχμάλωτη καταλήγει σε αγγλικά χέρια. Δικάζεται με την κατηγορία της αίρεσης και καταδικάζεται σε θάνατο στην πυρά, ποινή η οποία εκτελέστηκε στις 30 Μαΐου του 1431. Το 1456 γαλλικό δικαστήριο με την εξουσιοδότηση του Πάπα, ανοίγει την υπόθεση και ανακηρύσσει την Jeanne d’Arc αθώα και μάλιστα οσιομάρτυρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >